Нито «руската агресия», нито дори заплахите на президента на САЩ Доналд Тръмп не повлияха върху решението на европейските страни-членки на НАТО да увеличат разходите си за военни нужди.

Това се казва в статията на  «The Wall Street Journal».

Авторът, обаче, подчертава, че страните все пак са отстъпили пред НАТО, но дори това увеличаване не е съответствало на исканото от Вашингтон.

Дори Германия, бидейки най-влиятелната страна в ЕС, отказва да реагира на «руската заплаха», което предизвиква «особено раздразнение» в президента на САЩ, се казва в статията.

Позовавайки се на данните, съобщени от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, само 7 от 29-те страни от ЕС са насочили исканите 2 % БВП за военни нужди.

Берлин за втора поредна година отделя само 1.23 %.

На молбите на Вашингтон са отговорили Латвия и Литва. Но тези страни имат толкова мизерен БВП, пише авторът, че тяхното вложение не играе съществена роля.

В статията се отбелязва, че подобна тенденция сред европейските страни е налице, поради нежеланието им да влизат в конфликт с Русия.

В Берлин военните разходи са твърде непопулярни, отбелязва авторът.

Решението да се повишат военните разходи се възприема там като «прегъване пред Тръмп», което правителството на Германия не желае да показва.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;