James Shaw

Снимка: AP

Хиляди ученици излязоха от клас днес в Нова Зеландия, поставяйки началото на световния ученически протест срещу бездействието на властите по проблема с климатичните промени, предаде Ройтерс. Това съобщи БТА.

«Климатичната промяна е по-лоша от Волдемор», гласеше саморъчно направен плакат, сравняващ измененията в климата със злия магьосник от поредицата за Хари Потър.

«Бас ловя, динозаврите също са мислели, че имат време», се четеше на друг от плакатите, с които ученици и техни родители преминаха край сградата на парламента в новозеландската столица Уелингтън.

Ученически протести се проведоха в 30 града в страната. Такива са планирани също в Австралия, Европа и САЩ за днешния ден.
Новозеланският премиер Джасинда Ардърн, която обеща 100 млн. новозеландски долара (68 щ. д.) за намаляване на емисиите парникови газове, подкрепи ученическите стачки. По думите й тийнейджърите не бива да чакат, докато станат достатъчно големи, за да упражнят правото си на глас.

В Австралия стотици младежи се събраха в Кернс, град недалеч от Големия бариерен риф. На южния континент протести са планирани в 56 града, в които се очаква да се включат 50 до 60 000 ученици, според организаторите.

«Каква е ползата от училището, ако не ни остане планета, на която да живеем?», заяви 16-годишната Ема Демарчи. 

По думите й трите основни искания на австралийските ученици са 100 процента възобновяема енергия до 2030 година, никакви нови проекти на изкопаеми горива и да бъде спряна планираната въглищна мина «Адани» в щата Куинсланд.

Демонстрациите са част от световната вълна ученически протести, която започна през август 2018 година, когато 16-годишната шведка Грета Тунберг започна протести пред сградата на парламента в учебни дни. Норвежки депутати в последствие номинираха тийнейджърката за Нобелова награда за мир.

Тагове: ; ; ; ;