15 март 2019-Нюз Фронт.

Чуждестранни журналисти намиращи се в Крим, по повод тържествата посветени на 5-тата годишнина от възсъединяването на красивият полуостров с Русия споделиха впечатленията и емоциите си от срещата с Крим.

Представители на медиите от Италия, България, Сирия, Франция, Полша, Латвия, Ливан, Литва, Куба пристигнаха в руския регион за да видят с очите си как живее Крим днес, пет години след най-историческото събитие- връщането на Крим в Родината.

 

 

Снимки: © РИА Новости / Алексей Мальгавко

 

Виждаме, че навсякъде цари празнична атмосфера. Навсякъде концерти, музика.

Пристигнахме като на празник Чувстваме се напълно безопасно”, заяви български журналист по време на прес-конференция.

 

На свой ред, журналист от ливанската медийна група Ал Манар Хай Али Ахмед заяви, че кримчаните излъчват празнично настроение и искрена радост.

 

«Гостите, които идват в Крим, споделят тази радост с хората от Кримската република. Виждаме, че в Крим е национален празник, свързан с петгодишния юбилей от възсъединяването с Руската Федерация», — казва ливанския журналист.

 

 

Журналист от сирийския телевизионен канал «Сама ТВ» Ферас Ал-Мардини Мохамед каза, че посещението в Крим позволява да се бори западната информационна пропаганда.

Ако се гледат новините на Запада, то можете да се повярва, че едва ли не Крим е бил„ превзет”и навсякъде има военни, и че тук е ужасно, но ние знаем, че това не е така. — каза Ферас Ал-Мардини Мохамед

 

 

 

На 18 март се навършват 5 години от подписването на Договора за влизане в състава на Руската Федерация на Крим и Севастопол. Празничните събития ще се проведат на полуострова от 15 до 18 март.

Разбира се, на тържествата посветени на историческото събитие с най-голямо нетърпение се очаква пристигането на президента на Русия Владимир Путин.

 

Тържествените събития посветени на петата годишнина от референдума и възсъединяването на Крим с Русия протичат  в дните от 15 до 18 март.

 

 

 

На 11 март 2014 година властите на Крим и Севастопол приемат „ Декларация за независимостта на Автономна Република Крим и град Севатопол“. Министерството на външните работи на Русия не закъснява да обяви, че смята Декларацията за правомерно решение и „ ще уважи резултатите от свободното волеизлияние на народа на Крим и Севастопол в хода на предстоящия референдум.

В деня на провеждането на общокримския референдум, на 16 март 2014 година, над 80% от населението излиза да гласува, от тях над 90% гласуват за възсъединяването на Крим с Русия.

На 17 март според резултатите от реферндума Крим приема постановление за независимост от Украйна, а на слеващия ден се случва тържествено и вълнуващо събитие- подписването на Договор за влизането на Република Крим и град Севастопол в състава на Руската Федерация.

Договорът получава одобрението на руския парламент, а на 21 март Президентът на Русия Владимир Путин подписва закон за ратификация на договора.

Общокримския референдум се превръща в историческо събитие от международен мащаб, независимо от това дали го признават САЩ или ЕС, честит празник Крим, честит празник Русия!

 

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;