15 март 2019-Нюз Фронт.

Заместник-външният министър на Русия Александър Панкин по време на форума в Брюксел призова Европейския съюз да приема решения по проекта за газопровода „Северен поток 2“, изхождайки от собствените си интереси.

„Бихме искали ЕС да действа на основата на собствените си интереси, а не да служи като инструмент на чужда външна политика”, цитира ТАСС.

 

 

Дипломатът нарече и санкциите на САЩ «част от политиката на нечестна и непазарна конкуренция», която принуждава страните да вземат нерентабилни икономически решения.

 

 

Панкин не изключи сценарий, при който в резултат на силен външен натиск „Северен поток 2“ няма да бъде изграден.

«Тогава определена страна ще предложи на Украйна определена компенсация, сравнима с приходите от транзита на газ, за да спре използването на газопреносната система и да затвори достъпа до европейския пазар на руски газ, така че американският газ да може да дойде тук», предположи дипломатът.

 

При това заместник-министърът подчерта, че подобен сценарий е чисто хипотетичен и дори фантастичен.
Но той призова да не забравяме, че САЩ разглеждат европейския газов пазар като «свой бъдещ, перспективен , предназначено за собственият им втечнен газ».

Според него, за да пробият на този пазар, американците могат да играят «най-чудовищните комбинации, които могат да дойдат на ум».
На 11 март американският министър на енергетиката Рик Пери обяви, че американските власти обмислят допълнителни санкции срещу проекта за газопровода „Северен поток 2“.
На 16 февруари неговият заместник, Дан Бружит, по време на Мюнхенската конференция за сигурност обяви възможността за спиране на строителството на „Северен поток 2“ чрез въвеждане на ограничения.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ;