15 март 2019-Нюз Фронт.

Съветът за сигурност докладва за прехвърлянето на войските на НАТО към руската граница.

Числеността на контингента на НАТО на границата с Русия за две години се е увеличил с повече от един и половина пъти, каза заместник-секретарят на Съвета за сигурност на Руската Федерация Михаил Попов.

 

Снимка:  TASS/PA Images/Georgina Stubbs

 

В интервю за вестник “Красная звезда” Попов поясни, че в момента има около 40 хиляди военни от отрядите за бързо реагиране на НАТО близо до руските граници.
При това, преди две години броят на контингента наброява 25 хиляди души.
Според заместник-секретаря на Руския съвет за сигурност в момента се изпълнява инициативата на Вашингтон «3 по 30», която предвижда готовността за използване на 30 механизирани батальона, 30 въздушни ескадрили и 30 бойни кораба на страните от НАТО за 30 дни.

 

В допълнение, Северноатлантическият алианс възстановява системата за трансатлантически трансфери от САЩ и Канада, съществувала по време на Студената война.
На 14 март НАТО призова Москва да се върне към изпълнението на Договора за ликвидиране на ракети със среден и по-малък обсег (ДСМД, който САЩ напуснаха, и да спазва разпоредбите на Договора за конвенционалните въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ). В същото време страните от НАТО не ратифицираха адаптирания вариант на втория документ.

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ;