14 март 2019-Нюз Фронт.

В САЩ се провежда криминално разследване срещу Facebook поради редица сделки, сключени от компанията на Марк Цукърбърг с Apple, Amazon и други гиганти от Силиконовата долина, предаде The New York Times. След новината за разследването в сряда, 13 март, акциите на компанията спаднаха с 1,5%.

 

За първи път информацията, че Facebook позволява на трети страни да четат личните съобщения на потребителите, съобщи NYT миналия декември.
Според публикацията, в рамките на сключените споразумения, IT-брендове, включително Apple, Microsoft и Amazon, събират данни за стотици милиони хора всеки месец, което е няколко пъти по-високо от количеството информация, получена от Cambridge Analytica.Повечето от договорите, сключени през 2010 година, са действали през цялата 2018 година.

 

Изданието пише, че Марк Цукерберг не е продавал данни на потребителите, както той многократно е заявявал, а вместо това ги е раздавал безплатно — по договори със Силиконовата долина. Взамяна на личните данни, Facebook получава възможност да привлича нови потребители, да ги мотивира да използват по-често социалната мрежа, както и да получава още повече приходи от рекламата.

Според данните на изданието, голямото жури в Ню Йорк е поискало да се предоставят на съда записи от поне двама известни производители на гаджети. И двете компании са влезли в партньорство с Facebook, придобивайки широк достъп до личната информация на стотици милиони потребители.

 

„Ние си сътрудничим със следствието и възприемаме тази проверка сериозно. Дадохме публични показания, отговорихме на въпроси и обещахме да осигурим допълнителна помощ ”, заяви официален горедставител на Facebook.

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ;