Отказът на Германия и Франция да участват в американската аватюра в Черно море внушава поне малък оптимизъм.

Но провалът на военната провокация на САЩ в Черно море съвсем не означава, че Белият дом ще се откаже от аналогични опити в бъдеще.

В американскат преса проникна най-скандалното и най-унизителното «дипломатическо изтичане на информация» за САЩ за тази година.

Агенция Bloomberg, позовавайки се на няколко дипломатически източници съобщи, че вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс се е опитал да организира военна провокация срещу Русия в Азовско море, при това американската страна се е надявала да спретне конфликт с непредсказуеми последствия чрез ръцете на своите немски и френски партньори.

Какъв бил сценарият на САЩ: немските и френски военни кораби трябвало да преминат под Кримския мост, т.е. да повторят действията на украинските кораби.

Целта била «да покажат на Русия, че Западът няма да й отстъпи достъпа до Азовско море».

Реалната цел била създаването на сериозен военен и допломатически инцидент, който силно би усложнил отношенията между Москва и Берлин и Москва-Париж.

Очевидно инцидентът трябвало да послужи за склоняване на европейските политици да се откажат от изграждането на «Северен поток-2».

С този план, който можел да доведе не само до усложняване на отношенията, но и до жертви, Майк Пенс пристигнал на международната конференция по сигурността в Мюнхен.

 Bloomberg твърди, че там той осъществил «натиск» над Германия и Франция с цел да ги принуди да изпълнят американския план.

Източниците на  Bloomberg твърдят, че Меркел не само отхвърлила плана за военна провокация, натрапван й от вицепрезидента на САЩ, но и лансирана крайно оригинална издевателска причина за отказа си: Меркел заявила, че за всичко е виновен президентът на Украйна Порошенко.

В преразказа на американските журналисти историята придобива ярка комична окраска, достойна за перото на Молиер.

Меркел уж заявила на Пенс, че тя би била съгласна за акция под Кримския мост, но Петро Порошенко искал малко повече от това.

«Порошенко каза, че това е недостатъчно за решаване на неговите проблеми, той иска да обезпечи постоянно отваряне на пролива. А за целта това трябва да го направите вие», съобщава  Bloomberg.

По този начин Меркел изпратила на Белия дом следното съобщение:
«Украйна — това са ваши проблеми.

Личните проблеми на Порошенко — това също са ваши проблеми».

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;