14 март 2019-Нюз Фронт.

В светлината на инцидента в Керченския проток, САЩ продължат да подкрепят Украйна, има се предвид Киевския режим ( да не се бърка с народа)и ще продължат да оказват военна «помощ» на Киев, за да се изправят срещу Русия във водите на Азовско и Черно море.

За целта, ще бъдат доставени още два изведени от експлоатация катера. Това заяви главнокомандващият на Обединените въоръжени сили (ОВС) на НАТО в Европа, американският генерал Къртис Скапароти, съобщава агенция ТАСС.

 

 

 

Говорейки пред Конгреса на САЩ, той потвърди, че Пентагонът планира да доставя снайперско оръжие, боеприпаси и военноморски системи в Украйна за в бъдеще.

Също така, според думите му, САЩ ще продължат да укрепват украинския флот, снабдявайки ги с различно оборудване, но основната доставка ще бъде прехвърлянето на още два изведени от експлоатация патрулни кораба от клас Island за попълване на флота и противопоставяне на руските кораби.
В същото време Скапароти не уточни кога точно САЩ ще прехвърлят лодките към Украйна.

В допълнение, САЩ ще увеличат финансирането за някои програми за подпомагане на Киев.

 

САЩ по-рано вече прехвърлиха на Украйна два патрулни кораба от клас Island.
«Тържественият» момент беше увенчан с подписване на споразумението, на което присъства и заемащия длъжността президент на Украйна Петро Порошенко, в Балтимор в края на септември миналата година. Лодките са все още в САЩ, в Украйна казват, че те ще бъдат въведени във ВМС на Украйна тази есен.Преди прехвърлянето от лодките е свалено цялото въоръжение, а Киев плаща за модернизация и ремонт на лодките, транспортирането им до Одеса и обучението на персонала. За да си избиват САЩ направените разходи в режима на Порошенко.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;