Британската премиерка Тереза Мей ще предложи днес на депутатите да гласуват за трети път по сделката за Брекзит, предаде Франс прес. Това съобщи БТА.

Петнадесет дни преди теоретичната дата на излизането на Великобритания от Европейския съюз депутатите от Камарата на общините ще дебатират върху предложението на правителството за отлагане на Брекзит за 30 юни, ако до 20 март парламентът одобри сделката с ЕС.

В предложението се изтъква, че ако споразумението отново бъде отхвърлено, това може да доведе до още по-голямо отлагане на Брекзит, а Великобритания ще трябва да организира произвеждането през май на избори за Европейски парламент.

«Няма да ни предложат кратко техническо удължаване на срока, ако нямаме споразумение», предупреди снощи Мей сериозно разединените британски депутати, сред които до този момент не бе постигнато съгласие за посоката на Брекзита.

Тереза Мей не крие, че предпочита кратко отлагане на излизането от ЕС. Въпреки сериозните си неуспехи през последните месеци, тя се надява в крайна сметка да постигне целите си, възползвайки се от умората на депутатите и опасенията на евроскептиците, че изобщо няма да има Брекзит, ако не я подкрепят.

Днешният вот ще е третият епизод от тази изключително важна за Великобритания политическа седмица.

Европейският съюз подчерта, че искането за отлагане на Брекзита ще трябва да бъде обосновано и одобрено от всички останали 27 страни членки на блока.

«Ако бъде поискано допълнително отлагане, ще трябва да ни бъде обяснено защо.

Причината не може да бъде предоговаряне на споразумението, по което преговаряхме в продължение на месеци и за което казахме, че не подлежи на предоговаряне», категоричен бе вчера френският президент Еманюел Макрон.

«Преговорите приключиха. Великобритания трябва да ни каже как иска да изглеждат бъдещите ни отношения», заяви главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние.

Макрон и Барние заявиха това по повод призива британците да променят модела си за излизане от ЕС и да се ориентират към «мек Брекзит, вдъхновен от норвежкия модел», вместо да излизат от общия пазар или да анулират Брекзит, казва Ерик Морис, анализатор от фондация «Робер Шуман».

Това обаче е вариант, който Тереза Мей отхвърля, отбелязва Франс прес.

Снощи тя изтъкна пред депутатите, че ако не одобрят споразумението с ЕС, Брекзитът без сделка остава възможността «по подразбиране», въпреки че бе отхвърлен при снощното гласуване в парламента.

Признак за това, че британското правителство сериозно допуска такъв развой на Брекзит, са оповестените вчера мерки, имащи за цел смекчаване на последиците от евентуално излизане без споразумение. Става дума за намаляване на размера на митата при внос, които ще се плащат за не повече от 13 процента от вносните стоки.

Заради политическите вълнения се очаква забавяне на растежа на британската икономика. Споменавайки за «облака от несигурност, надвиснал над икономиката ни», британският министър на финансите Филип Хамънд призова депутатите да постигнат консенсус.

Източник: Лондон

Тагове: ; ; ; ; ;