14 март 2019-Нюз Фронт.

/ Военни престъпления без давност/

Преди почти двадесет години — 24 март 1999 година — започва агресията на блока на НАТО срещу Югославия.
В продължение на 78 дни самолетите на Алиансананасят удари по стратегически военни цели, но също и по граждански обекти;
ударени са химическите и петролните предприятия, ударите причиняват катастрофални екологични щети; над 2 000 цивилни са загинали, включително 79 деца.

 

 

 

 

24 март 1999 година — Генералния секретар на Нато Хавиер Солана дава заповед на генерал Уесли Кларк да започне военна операция срещу Югославия.

 

Причините са формални, но разбира се, предварително е подготвена информационната почва, която анонсира фактическата агресия на Северноатлантическия алианс, като «миротворческа» операция. Струва си да се отбележи, че тогава активно американско участие и «загриженост» проявяват г-н Бил и г-жа Хилари Клинтън, да не пропуснем и Мадлин Олбрайт

 

В навечерието на ужасната годишнина в Сърбия професор Зоран Милошевич коментира последствията от тези събития.

 

«Агресията на НАТО насилствено преобърна сръбската и черногорската политика към Запада. В смисъл, че започна разоръжаването на армията, прехвърлянето на ключови икономически ресурси, както и навлизането на западни ценности в нашата образователна система, едновременно с подчиняването на медиите», каза Милошевич в коментар за NewsFront- Сърбия .

 

«Това беше престъпление, и това е единственият начин да се разглежда. Последствията са мащабни. Това не е само срив на политическата система, но и удар по здравето на гражданите. Отговаряйки на въпрос за отношенията между Сърбия и Русия, професорът изрази увереност, че те ще се развиват, въпреки че Западът инвестира сериозно в пропагандни кампании в Сърбия.

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;