13 март 2019-Нюз Фронт.

Въвеждането на санкции от САЩ срещу проекта „Северен поток -2“ и всички свързани с него компании, противоречи на всички пронципи и норми на международното право, това заяви по време на прес-конференция на 12 март руският външен министър Сергей Лавров.

 

 

 

 

Според международното право, както отбеляза министърът, трябва да има елементарна конкуренция на икономическите подходи и предложения, която да отговаря и на правилата на Световната търговска организация.

Правилата, които една тясна група страни са измислили и се опитват да наложат на всички останали единствено в собствените си интереси, се вписват в логиката, която САЩ преследват днес, отбеляза Сергей Лавров.

 

Наричайки проекта „Северен поток-2” чисто политически, Вашингтон настоява страните да се откажат от него и да купуват американски газ с 20-30% по-скъпо.

Оказва се, че това няма да бъде политически, а икономически проект.
Да, той ще бъде чисто комерсиален за САЩ, защото те ще получат допълнителен доход.
За онези, които САЩ се опитват да принудят да се откажат от „Северен поток-2“ и да преминат към по-скъп американски газ, това решение ще бъде политическо, въпреки че, върху тях ще се оказва натиск с всякакви незаконни едностранни икономически санкции.
Вече споменах, че във Вашингтон цялата дипломация се свежда до санкции. Това се отнася за «Северен поток -2» и редица други области «, отбеляза руският външен министър.

 

Маниерът на САЩ да диктуват на всички всичко няма да доведе до добро, каза още дипломат номер едно на Русия.
Според думите му, Русия вече е предупредила американските си колеги, че в много кратък исторически период (година и половина до три години) те ще получат известна печалба, но в стратегически, дългосрочен план те подкопават доверието в самата международна система на долара. «Това няма да свърши добре за тях», заключи той.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;