12 март 2019-Нюз Фронт.

Цялата важна информация ще се съхранява единствено на сървърите на Министерството на отбраната на Руската Федерация.

Въоръжените сили на Руската Федерация пристъпиха към създаването на суверенен интернет.

Затворената система за цифров обмен на информация вече получи име — Мултисервизна транспортна комуникационна мрежа (MTCC).
Първият етап от работата ще бъде завършен до края на 2019 годин, а системата ще бъде напълно готова за две години, съобщи Министерството на отбраната на Русия.

 

 

МТСС ще има своя собствена търсачка, а за самостоятелната си работа военните ще положат оптичен кабел през Арктика. Според експерти опитът за създаването на такава система е полезен при формирането на национална мрежа. На равна нога със защитения руски сегмент на World Wide Web, проектът за създаването на който сега се обсъжда, МТСС трябва да осигури електронната сигурност на страната, казват експерти по киберсигурност.

 

Теоретично военната мрежа за обмен на информация в бъдеще може да се превърне в сегмент на суверенния руски интернет, обясни пред изданието » Известия» Сергей Вилянов, водещ анализатор в Fintech Lab.

„Мрежата може да се използва в националната икономика, например за система за обществени поръчки и контрол на качеството на продуктите”, смята експертът.

 

Глобалният интернет започна с разработването на информационно осигуряване на системите за въздушно-космическа отбрана на Северна Америка (NORAD), припомни Урван Парфентиев, координатор на Центъра за безопасен интернет в Русия.

 

Военните създадоха технологии за обмен на информация и, разбира се, тези технологии бяха засекретени.
И излязоха на бял свят благодарение на политиката на американския президент Роналд Рейгън, който постави курса за въвеждане на военни технологии в ежедневието.
Гражданският сектор на икономиката видя търговски потенциал в тази система — и така получихме интернет.

 

Сега депутатите, заедно с представителите на интернет индустрията, решават как да се направи сигурна система: планира се законът за «суверенния интернет» да се разшири до гражданската инфраструктура, така че при възникване на сериозни геополитически проблеми «руската система да може да бъде прехвърлена на автономна работа», подчерта експертът.

 

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;