Снимка: БТА

Австрийският канцлер Себастиан Курц застана на страната на Берлин в критиките към идеите за реформа на Европа на френския президент Еманюел Макрон и отхвърли някои от предложенията му като „утопични“, а други като „опасни“, предаде АФП. Това съобщи БНР.

Миналата седмица Макрон очерта свои визии за бъдещето на Европа, вариращи от по-силно сътрудничество в сигурността, до по-спорни планове за хармонизиране на европейската минимална заплата и социалните услуги в ЕС. Но те бяха посрещнати хладно от Християндемократическия съюз на Ангела Меркел.

„Има някои предложения, които отхвърляме“, каза Курц пред германското радио „Дойчландфунк“ и допълни, че е доволен от позицията на ХДС, който до голяма степен съвпада с австрийската гледна точка.

„Смятам, че много от предложенията са утопични, например социален съюз или европейска минимална заплата“, каза консервативният канцлер.

По-рано от много от идеите на Макрон се разграничи и лидерката на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер, сочена за наследник на Меркел начело на правителството

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;