12 март 2019- Нюз Фронт.

 

Дори след две десетилетия от началото на военната операция на НАТО срещу Съюзна република Югославия, тази агресия няма никакво оправдание.

 

 

Такова изявление във вторник, 12 март, бе направено от бившия външен министър Живадин Йованович в рамките на видео-мост „Москва — Белград“, посветен на двадесетата годишнина от незаконната военна намеса на страните-членки на НАТО.

 

„Агресията на НАТО през 1999 година срещу Съюзна република Югославия не беше малка война, а война на глобални цели.
Дори и днес, след 20 години, тази агресия не може да бъде оправдана с нищо, а отговорността на страните-агресори и техните правителства не може да бъде намалена. Това беше повратна точка в световните отношения — от зачитане на основните принципи на международните отношения и Декларацията на ООН към глобализацията и интервенционизма ”, каза политикът.

 

Той подчерта, че едва тогава започва зараждаето на тенденцията на американските интервенции, които обхванаха Афганистан, Ирак, Либия и Сирия.

 

„Това беше война на Европа срещу самата себе си. Бомби падаха и разораха Сърбия, но те също така унищожиха договорите в Потсдам, Техеран, Ялта.
Тези бомби бяха хвърлени върху и по окончателния документ в Хелзинки от 1975 година и върху цялата система на ООН.
Това беше опит да се унищожи международната световна система, създадена след Втората световна война ”, заяви той.

 

На 12 март 1999 година бившият външен министър на САЩ Мадлин Олбрайт размахваше току що подписаният документ за присъединяването на Полша, Чехия и Унгария към военния алианс НАТО — преди двадесет години така започна разширяването на Северноатлантическия военен алианс на Изток…

20 години по-късно военните пресъпления на НАТО не избледняват..

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;