САЩ заплашиха Германия, че ще ограничат обмяната на разузнавателна информация, ако немската страна продължи да си сътрудничи с китайската компания  Huawei при създаването на телекомуникационни структури в страната.
США могут ограничить обмен разведданными с ФРГ из-за Huawei

  • Reuters

За това съобщава  The Wall Street Journal.

По данни на изданието, посланикът на САЩ в Германия Ричард Гренел вече е изпратил писмо със съответното съобщение до министъра на икономиката на Германия Петер Алтмайер.

Отбелязва се, че ако властите на Германия не се съгласят с исканията на Съединените американски щати, то Вашингтон ще продължи да обменя с Берлин разузнавателна информация, но съществено ще намали обема на този обмен.

По-рано се съобщи, че САЩ обвиняват китайската компания в опит за кражба на търговска тайна от компанията T-Mobile и в нарушаване на американските санкции срещу Иран.

Администрацията на САЩ полага значителни усилия, за да убеди страните-съюзнички да се откажат от използването на продукцията на китайската телекомуникационна компания Huawei.

Това  съобщава The Wall Street Journal, позовавайки се на източници.

По данни на изданието, особена тревога в САЩ предизвиква използването на технологиите на Huawei в страните с американско военно присъствие.

Както се уточнява, представителите на САЩ твърдят, че китайското оборудване може да стане заплаха за киберсигурността, те обещават да окажат помощ за придобиването на алтернативни устройства за връзка.

През август Демократическата партия на САЩ призова членовете на партията, участващи в междинните избори за конгрес, да се откажат от използването на смартфоните ZTE и Huawei.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;