Министърът на външните работи на Австрия Карин Кнайсъл сподели за какво е нужен форумът «Сочински диалог», за чието създаване тя има намерение да подпише изявление заедно с руския си колега Сергей Лавров.
Австрия намерена развивать отношения с Россией в условиях санкций

  • Reuters

«Русия и Австрия са свързани с тесни връзки на много нива, в това число в културата и бизнеса. Ние искаме да дадем импулс на вече съществуващите връзки, а не да изобретяваме някакви нови инициативи, изискващи допълнителни средства», каза министърът в интервю за вестник  «Коммерсантъ».

Кнайсъл отбеляза, че двете страни искат да развиват отношения не там, където това не противоречи на санкциите, а «на фона на санкциите».

Виена иска да демонстрира, че отношенията с Москва се запазват.

Според нея, подобни програми в Русия вече съществуват с Германия и с Франция.

«Това е «Петербургският диалог» и «Трианонският диалог». Искаме да покажем, че там, където е възможно, ще повдигнем двустранните отношения между гражданските общества на ново ниво», уточни Кнайсъл.

По-рано от МВнР на Русия уточниха, че Карин Кнайсъл на 11-12 март ще посети Москва, където ще се срещне с Лавров.

Пътуването на главата на австрийското МВнР в Русия е планирано през ноември 2018 година.

Решението бе прието във връзка с появилата се информация, че екс-полковник от ВС на Австрия се подозира в разузнавателна дейност в полза на Русия.

Тогава Кнайсъл не изключи, че отношенията между двете страни могат да се усложнят в случай на потвърждение на информацията за бившия полковник от австрийските въоръжени сили.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ;