Авторът се възмущава от това, че санкцитее, въведени от Тръмп, убиват обикновените жители на Венецуела.

Хуманитарната криза ще се изостри, ако не бъдат свалени тези санкции, но шансовете за това са малко, защото Тръмп няма интерес от мирното разрешаване на кризата във Венецуела.

Авторът посочва доколко слабо действа в САЩ принципът на върховенството на закона, когато става дума за външна политика.

Превод:

Американските саннкции убиват обикновените жители на Венецуела, това посочва опозиционният икономимст Франсиско Родригес (Francisco Rodríguez).

Данни за броя на загиналите все още няма, но, отчитайки опита на други страни при подобна ситуация, става дума вече за хиляди или за десетки хиляди хора.

Ситуацията бързо ще се влошава, ако въведените санкции останат в сила.

По какъв начин санкциите убиват хората?

Главно това се случва, защото те нанасят вреда на икономиката.

Това означава загуба на работни честа и доходи за хората, в резултат се съкрава достъпът до лекарства, медикаменти и медицинското обслужване.

В Ирак през 1990-те години броят на децата, умрели в резултат на санкциите, е стотици хиляди.

Но венецуелците са още по-уязвими. Експортът на нефт е почни единственият източник на постъпването на долари в страната, които са нужни за икономиката за закупуването на необходимите лекарства и храни.

Това означава, че всички мерки, ограничаващи добива на нефт, засягат главно обикновените хора, поради намаляването на притока на долари, които се използват и в частния сектор, и от правителството за импорта са основни жизнено важни стоки, а също за транспорт, закупуване  на резервни части и други стоки, необходими за функционирането на икономиката.

Въведеното от Тръмп през август 2017 година финансово ембарго отряза възможността Венецуела да получи кредити.

Това оказа огромно въздействие върху добава на нефт.

Добивът  на нефт започна стремително да намалява, през миналата година той намаля до 70 000 барела на ден, т.е. намаляването ставаше три пъти по-бързо от предишните 20 месеца.

Намаляването на добива на нефт доведе до това, че страната загуби над 6 милиарда долара.

За сравнение — Венецуела в периода на ръст на икономиката си харчеше примерно 2 милиарда долара за година за покупката на лекарства.

А общият обем на импорта през 2018 година, според оценките, беше 11.7 млрд долара.

В момента на въвеждането на санкции Венецуела вече страдаше от дълбока рецесия и проблеми, свързани с платежния баланс, което правеше необходимо провеждането на реструктуризация на дълга.

За целта правителството трябваше да има възможност да пусне нови облигации, но въведените от САЩ санкции направиха това невъзможно.

Санкциите на Тръмп започнаха да действат през август 2017 г, а новото ембарго над експорта на нефт — също прави невъзможно за правителството провеждането на такива мерки, които биха могли да спрат хиперинфлацията.

За да се стабилизира хиперинфлацията трябва да се възроди доверието към националната валута.

Това може да се напарви с помощта на нова система на обменния курс и други мерки, които се нуждаат от достъп до основаната на долара международна финансова система, но действащите санкции изключват подобен вариант.

Започвайки от март 2015 година финансовите институции все повече започнаха да обръщат гръб на Венецуела, защото видяха рисковете, свързани с предоставянето на кредити на правителството на страната, което САЩ все повече и повече искаха да свалят.

Частният сектор във Венецуела бе отрязан от жизнено важни източници на кредитиране, това предизвика безпрецедентно, почти 80 процентно съкращаване на импорта за последните шест години, което имаше разрушителни последствия.

На 23 януари администрацията на Тръмп обяви, че признава Хуан Гуайдо за президент на страната.

Сега всички доходи от продажбата на нефт на тези пазари, които са около три четвърти от експортния пазар на Венецуела- т.е. в САЩ и техните съюзници, ще постъпват не при правителството, а при «временния президент».

От направените от членовете на екипа на Тръмп изявления  и от предприетите от тях действия става очевидно, че те нямат интерес от мирно разрешаване на кризата във Венецуела.

Те не се интересуват от това, че стотици хиляди хора ще загинат по пътя към смяната на режима.

Защо такива известни либерали, като спикерът на Палатата на представителите Нанси Пелоси подкрепят подобна незаконна и варварска операция?

Марк Вайсброт —един от директорите на Центъра за икономически и политически изследвания във Вашингтон  (Center for Economic and Policy Research).

Петя Паликрушева

Източник: https://www.thenation.com/article/venezuela-sanctions-emergency/

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;