Ветко и Маринела Арабаджиеви се очаква да бъдат изправени пред съда в Испания. Те бяха задържани за 72 часа след акция на испанските власти в четвъртък сутринта в жилище, използвано от Георги Семерджиев, известен като Жоро Шопа, намиращо се в Кабрера де Мар в близост до Барселона.

Пред испанския съд Ветко и Маринела Арабаджиеви трябва да заявят дали искат да бъдат съдени там или екстрадирани в България.

Заместник главният прокурор Иван Гешев разясни, че ако изразят желание да бъдат върнати в страната, това може да стане в рамките на 15 дни, докато в противен случаи предстои дело на две съдебни инстанции.

„Фокус“ припомня: Ветко и Маринела Арабаджиеви бяха издирвани с европейска заповед за арест от края на август миналата година. На двамата задочно са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления — укриване на данъци и пране на пари.

При специализирана операция на 31 август 2018 г. в офиси и хотели на семейство Арабаджиеви в София и Пловдив бяха задържани 10 лица във връзка с разследване за данъчни престъпления и пране на пари. Впоследствие имуществото на Арабаджиеви беше запорирано от НАП.

Зам. главният прокурор Иван Гешев тогава коментира, че нанесената от сем. Арабаджиеви щета върху държавата е в размер на около 9 млн. лв.

При акцията бяха иззети над 10 млн. лева в брой и автопарк за 5-10 млн. лева. Впоследствие обвинения бяха повдигнати на шест души, сред които и на син на семейство Арабаджиеви – Вълчо.

Към момента Вълчо Арабаджиев е в ареста по обвинения за участие в престъпна група за пране на пари, ръководен от родителите му.

Съдът остави за постоянно в ареста двете служителки Елена Караянева и Ромелия Кирилова, които също са обвинени за участие в групата.

През януари т.г. Апелативният съд в Пловдив отмени окончателно наложените от НАП запори на сметки и имоти на Ветко и Маринела Арабаджиеви на стойност 16 млн. лв. с мотива, че имотите и сметките са били запорирани като обезпечение на задължения, които обаче са значително по-малки и възлизат на малко над 640 000 лв.

Тагове: ; ; ; ;