Отказът на Турция да поднови акредитациите на двама германски журналисти заплашва да прерасне в нова криза в и без това обтегнатите отношения между двете страни, предупреждават от редакцията на водещия берлински ежедневник Der Tagesspiegel.

В интервю с изданието министърът на външните работи на ФРГ Хайко Маас определи изгонването на двамата германски журналисти от Турция като „неприемливо“.

Първият дипломат на Берлин бе категоричен:

„Възпрепятстването на работата на журналистите не е съвместимо с нашето разбиране за свобода на пресата“.

Маас увери, че федералното правителство в Берлин ще продължи да се застъпва за това журналистите да работят в Турция без ограничения.

Според източници на вестника в Берлин тълкуват като обида принуждаването на германски журналисти да напуснат Турция.

В поверителни дискусии федералното правителство е представило искане пред правителството в Анкара по въпроса. Освен това, Маас и министърът на икономиката Петер Алтмайер са разговаряли по телефона с турските си колеги, съответно Мевлют Чавушоглу и Берат Албайрак.

Също така, представителите на германските бизнес кръгове са подчертали в контакти с правителството, че решението ще навреди на инвестициите в Турция.

Само през миналата година, политиците на двете страни стигнаха до сериозни разногласия заради арести на германски гражданин в Турция и обвинения от страна на Анкара към федералното правителство в Берлин, съдържащи определения за него като „нацистко“.

Поради последните събития, Министерството на външните работи на ФРГ отново коригира съветите си към пътуващите в Турция.

„Не може да се изключат по-нататъшни действия срещу срещу представители на германските медии и институции», предупредиха от ведомството.

„Изказвания, които са заложени в разбиранията на германското право за свободата на словото, може да доведат до ограничителни мерки и да наказателно производство в Турция», допълниха от германското МВнР.

Превод и редакция: Тереза Герова, Фокус

Тагове: ; ; ; ; ;