Nancy Pelosi

Снимка: AP

Водещи фигури от Демократическата партия предупредиха президента на САЩ Доналд Тръмп да не включва в предложението си за бюджета на страната през 2020 г. 8,6 милиарда долара за финансиране на стената по границата с Мексико, предаде ДПА. Това съобщи БТА.

Тръмп «навреди на милиони американци и предизвика хаос», когато спря частично работата на федералното правителство в опит да получи финансирне за стената, заявиха в съвместно изявление вчера председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси и сенатор Чък Шумър

«Конгресът отказа да финансира неговата стена и той беше принуден да признае поражението си и да поднови рабоитата на правителството.

Същото ще се повтори, ако опита отново. Надяваме се да си е научил урока», добавиха водещите политици.

По-рано американски медии съобщиха, че се очаква Тръмп да включи в проектобюджета си за фискалната 2020 г., който ще представи пред Конгреса утре, искане за 8,6 милиарда долара за финансиране на строежа на стената.

След като депутатите отхвърлиха предишното му искане, Тръмп поднови работата на правителството, но на 15 февруари обяви национално извънредно положение, аргументирайки се, че това е необходимо за борба с незаконната имиграция, наркотрафика и трафика на хора по южната граница на САЩ.

Противници на президента го обвиниха, че използва измислена криза, за да получи повече власт и да пренасочи средства, припомня ДПА.

Източник: Вашингтон

Тагове: ; ; ; ;