Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с Негово Светейшество българския патриарх Неофит и с главния мюфтия на мюсюлманите в България д-р Мустафа Хаджи, съобщи пресслужбата на кабинета. Това съобщи БТА.

«Благодаря ви, че сте тук. Както винаги, имали сме една цел — българските граждани да бъдат спокойни, всеки да си изповядва вярата», се е обърнал премиерът Борисов към патриарха и главния мюфтия, цитиран от правителствената пресслужба.

Министър-председателят е подчертал, че на срещи и със Светия Синод, и с патриарха, и с владиците, и с мюфтийството много ясно е било заявено каква е целта на промените в Закона за вероизповеданията.

«За българските вероизповедания, за вероизповеданията на България, българската държава да си плаща, да не плащат други държави.

Това не е и обида към другите държави», е посочил премиерът Борисов.

Той е конкретизирал, че по този начин няма да може чужди разузнавателни централи да работят по разединението на нашия народ.

«Така че целта е била да поставим всичко на чисто и оттук насетне държавата да си плаща за съответните вероизповедания.

Вие — спазвайки закона, съответно да си водите своята отчетност.

Това е целта на закона плюс всички останали неща, за които идвахме и на среща в Светия Синод, говорихме, така че ви моля да успокоите хората и вие, че думата сделка в случая няма нищо общо», категоричен е бил премиерът. 

По време на разговора си с патриарха и главния мюфтия министър-председателят е акцентирал още веднъж, че целта на закона е — единна държава със сигурност на религиозната общност, уважение, толерантност, допълват от МС.

«Много пъти сме го правили — владиката от едната страна, ходжата от другата. Всеки да прочете това, което мисли и съответно заедно да работят за единството на държавата», е казал още премиерът Борисов.

«Затова на днешния свят ден ви поканих. Патриархът с мюфтията, докато седят заедно и могат да си говорят, можем да сме спокойни за етническия мир и толерантност. Това ми е важно, всичко останало ще го наредим», е подчертал министър-председателят пред духовните водачи.

«Благодарим, че винаги откликвате на нашите нужди и се стараем да бъдем толерантни», е заявил българският патриарх Неофит по време на срещата в Министерския съвет.

Той е изразил надежда, че вниманието, което се отделя от правителството по темата, ще бъде полезно за всички вероизповедания и занапред.

В разговора главният мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Хаджи е коментирал, че промените в Закона за вероизповеданията са закъснели.

«Затова благодаря на българското правителство, във Ваше лице, че вие намерихте сила и воля да направите това нещо. Необходимо е всички тези въпроси да бъдат решени овреме и ако бяха решени овреме, нямаше да се стигне до такива проблеми», е заявил още д-р Хаджи.

Той е изразил надежда, че оттук нататък промените ще дадат положителен резултат.

«За да може всички хора в България да бъдат равноправни, за да може всички хора в България да изповядват свободно своята религия, независимо каква е тя, ние в крайна сметка всички сме български граждани и полагаме усилия за запазване на мира в нашето отечество — трябва да бъде ангажимент на всеки един от нас», е изтъкнал на срещата главният мюфтия на мюсюлманите в България, пише още в съобщението.

Източник: София

Тагове: ; ; ; ;