11 март 2019- Нюз Фронт.

Информацията става все по-популярно оръжие. Много методики, които позволяват манипулиране на общественото съзнание, се основават на технологии за изкуствен интелект.

Ако гигантите от Силиконовата долина в САЩ вече са установили монопол върху социалното и политическото инженерство чрез социални мрежи, ботове и различни алгоритми, тогава силовите структури на САЩ, движещи се в същата посока, преследват по-агресивни цели.

 

 

Лидер в тази област е Агенцията за отбрана на перспективните технологии (DARPA). За следващите пет години агенцията вече е отделила два милиарда долара за проекти за развитие на изкуствен интелект.

Една от тях, стартирана през юли 2018 година под името Изследване на изкуствен интелект, има за цел да разработи така наречените инструменти за третата вълна, които могат да донесат „контекстуална осведоменост“ в технологии, които не разбират света, който описват. Това е основният проект на DARPA.

 

Друг проект е насочен към автоматизиране на извличането на научни знания — Автоматизиране на извличането на научни знания (Automating Scientific Knowledge Extraction).

Този инструмент автоматично ще открива нови данни и научни ресурси, ще ги анализира за полезна информация, сравнява тези резултати със съществуващите изследвания и след това генерира нови модели.

Има програми, които се отнасят до новото поколение невротехнологии. Основната идея е да се създаде невро-интерфейс, с помощта на който може да се превеждат мисли в текстов формат, телепатично да се управляват роботи , например с дронове и др.

DARPA има повече от 20 програми, посветени на изкуствен интелект и повече от 60 програми, свързани с киберсигурността.

 

На 11 февруари 2019 година Доналд Тръмп подписа указ, според който федералните агенции, занимаващи се с въпросите свързани с технологиите, трябва да ускорят изпълнението на проекти в областта на изкуствения интелект. Указът е наречен Американската инициатива за изкуствен интелект. Документът съдържа пет точки:

 

1.Инвестиции в научни изследвания;
2. Стартиране на ресурсите, работещи с изкуствен интелект;
3. Одобряване на правителствени стандарти за изкуствен интелект;
4. Обучение за работа с изкуствен интелект;
5. Насърчаване на американските технологии на международния пазар, като същевременно се запазят предимствата на САЩ.

 

Указът на Тръмп се фокусира върху установяването на монополно лидерство на САЩ и превръщането на останалите страни в потребители на американски продукти.
Още на следващия ден след появата на указа, Министерството на отбраната на САЩ публикува своя собствена стратегия за изкуствен интелект, насочена към новосъздадения Съвместен център за изкуствен интелект (JAIC). Бюджетът на центъра за 2019 гидина е 90 милиона долара.

 

Американските медии предполагат, че ускоряването на развитието на програми за изкуствен интелект в САЩ се дължи на факта, че Китай е започнал да изпреварва Съединените щати в развитието на изкуствен интелект.
Често се споменава и Русия, която също се стреми към предимство в тази област, но Съединените щати отбелязват, че западните технологии се използват в Русия.

 

НАТО също заговориха за необходимостта от увеличаване на разходите за кибер операции. Въпросът беше поставен пред командването на НАТО веднага след посещението на ръководителя на Пентагона в централата на алианса в Брюксел на 14 февруари.

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;