728 фирми крадат ток от ЧЕЗ през 2018 г

728 фирми крадат ток от ЧЕЗ през 2018 гСофия, 11 март /Людмила Спасова, БТА/
Общо 728 нарушения на стопански обекти са регистрирали през 2018 г. екипите на ЧЕЗ Разпределение за борба с кражбите на електроенергия, съобщиха от дружеството. Сред тях 121 са ресторантите и питейните заведения, 38 производствени и складови бази, над 90 търговски обекта, над 40 офиса, 11 игрални зали, дървопреработвателни предприятия, строителни обекти и др. Това съобщи БТА.

Открити са множество обекти с инсталирани машини — «копачки» на виртуална валута, които се захранват от електрическата мрежа незаконно. Измерванията показват, че откраднатата електроенергия от един подобен обект достигат 50 000 кВтч. за един месец, като това е потреблението средно на 100-150 домакинства.

Рискова група са и хотели, ваканционни селища и къщи за гости, като проверки на такива обекти се извършват постоянно от дружеството. През годината са разкрити над 30 нарушения на подобни клиенти.

Фирмените кражби представляват 11 на сто от общо установените кражби, които през изминалата година са общо 6646.

Необходимо е да бъдат установени санкции, които да имат превантивен ефект. Те трябва да бъдат строги не само по отношение на цената, но и по отношение на срока за дотаксуване. В Чехия периодът на дотаксуване е 24 месеца, а в Германия 6 месеца назад. Ускорените процедури, ефективните и по-тежки санкции срещу извършителите ще помогнат да бъдат защитени интересите на коректните клиенти.

Коментари:

Зареждане ...