Реакцията на Вашингтон на инцидента с мината в летище Шереметиево ще покаже целите на САЩ в провокацията

10 март 2019-Нюз Фронт.

Опитът на служител от посолството на САЩ да превози мина с пердпазител през летище Шереметиево в Москва — е очевидна провокация, последствията от която трябва да се разберат. Това становище беше изразено от експерт на Центъра за изследване на сигурността на Руската Академия на Науките Константин Блохин.

Инцидентът с опит за транспортиране на мина в летище Шереметиево от американски дипломат на пръв поглед може да се тълкува по два начина. Разбира се, сега може да се купи всичко в наши дни- стари образци на военно оборудване в някои градове дори се преработват дори в своеобразни авромобили-такси.

И е напълно възможно някъде да «списали» мина без експлозив, която впоследствие да си е купил служителят на американското посолство. Изглежда, почти правдоподобна версията , но в нея има несъответствия.

 

 

 

Без изключение всички служители на посолството на САЩ преди да бъдат изпратени в командировка в Русия получават подробни инструкции за местните правила за безопасност, системите за контрол и други нюанси. Това е необходимо за тяхната ефективна работа, в която не трябва да има „провали“.

Наред с правилата от протокола, те учат какви правила трябва да се спазват при пътуване през територията на Руската Федерация. Да не знае, че може да бъде спрян в летището опитвайки да пренесе мина, американският дипломат не е можел — отбелязва анализаторът.

Сутринта на 9 март, на входа от улицата до терминал D на летище Шереметиево в Москва, по време на стандартна проверка, във багажа на служител на американското посолство беше идентифициран предмет, подобен на минохвъргачна бомба. Извиканите на място специалисти по взривотехника потвърдиха, че в куфара има мина с предпазител, но без експлозив, въпреки че в корпуса на снаряда е имало следи. Според дипломати командировката си и твърди, че е придобил празния боеприпас «за личната си колекция».

 

Провокация и реакция

Руското външно министерство нарече инцидента преднамерена провокация.

„Като се има предвид огромното внимание, което самите Съединени щати, след терористичните атаки от 2001, отделят на сигурността на въздушния транспорт, той просто не може да не си е давал сметка, че мина във багаже — това е нещо сериозно.

Външнополитическото ведомство разглежда инцидента като опит за провокация срещу руски транспортен обект.

Реакцията на САЩ на инцидента по искане на руските власти в този случай може да се предвиди — вероятно си само два варианта. Американските дипломати няма да се оправдават, но и няма да дадат обяснение — тъй като това не съответства на политическите им принципи.

Но каквато и да е реакцията на САЩ по този повод, със сигурност е ясно едно- става въпрос за преднамерена провокация.

 

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...