Лидерът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер (вляво) с канцлера Ангела Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на германския Християндемократически съюз Анегрет Крамп Каренбауер, смятана за наследник на канцлера Ангела Меркел, представи план за Европа. Той отговаря на вижданията за сигурността на френския президент Еманюел Макрон, но който се различава в социален план, предаде агенция Франс прес. Това съобщи БНР.

„Нашата Европа трябва да стане по-силна» в свят, подкопан от протекционистки и националистически пориви, пише Крамп-Каренбауер във в. „Велт ам зонтанг“ в публикация под заглавие «Да се направи добре Европа».

В светлината на предстоящите европейски избори в края на май, преди няколко дни Макрон отправи призив към европейските граждани, в който заявява, че трябва да се действа спешно.

„Той е прав“, отбелязва Крамп-Каренбауер, която от декември оглавява най-голямата партия в Германия, ХДС.

Тя посочва, че иска да гарантира основите на европейския просперитет, препоръчва създаването на общ пазар на банките и призовава за европейски климатичен пакт.

АКК, както я наричат в Германия, отхвърля някои френски предложения като например европейска минимална заплата, като предупреждава за опасността от осъвместяване на дълговете — нещо, на което Берлин твърдо се противопоставя.

По отношение на миграционната политика и сигурността та изразява пълно съгласие с Макрон, подчертавайки, че на Европа са необходими сигурни външни граници.

Тагове: ; ; ;