Снимка: ЕПА/БГНЕС

Въвеждането на данък върху свръхбогатството е полезно за Съединените щати, заяви пред БНР Джанет Холтсблат от Центъра за данъчна политика във Вашингтон. Това съобщава БНР.

Такъв данък е част от предизборната платформа на всички кандидати за номинация за президент от Демократическата партия. По думите на Холтсблат проблемът е, че подобна мярка трудно се администрира и затова европейските държави се отказват от нея. Дори и да не е данък върху свръхбогатството, може да се помисли за вдигане на други налози, допълни експертът:

«В Съединените щати имаме нарастващи дълг и дефицит.

Въвеждайки данък за свръхбогатите, със сигурност дефицитът може да бъде намален.

Също трябва да повдигнем въпроса и за останалите данъци.

Например — когато има смърт в семейството, има много благоприятен данъчен режим за това, което близките на починалия ще получат като наследство.

Това обаче е привилегия, от която се възползват основно богатите семейства, защото те имат голямо наследство.

Те усещат най-много и преференциите на данъка върху доходите, които в момента съществуват в страната. Всъщност, ние нямаме много опит в Съединените щати с данък върху свръхбогатите, но има достатъчно методи индиректно да се адресира проблемът, така че все пак свръхбогатите да бъдат накарани да плащат по-висок данък», коментира Холтсблат в предаването «Събота 150».

Идеята за въвеждането на данък за свръхбогатите има основание, посочи експертът и добави:

«Трябва обаче да признаем, че има икономическа разлика между това кой вид данък се увеличава или какъв вид нов данък се въвежда, защото това има отражение върху различни сектори от икономиката.

Затова данъкът върху свръхбогатството има своите предимства и недостатъци“.

Тагове: ; ;