Снимка: ЕПА/БГНЕС

Република Северна Македония се готви за избор на нов президент, който да замени на поста Георги Иванов, чийто мандат изтича. Основните политически сили вече представиха своите кандидати.

Управляващите социалдемократи, заедно с коалиционните си партньори от албанското малцинство, избраха в надпреварата да се включи Стево Пендаровски — национален координатор за НАТО.

За Пендаровски това ще бъде втори опит да стане президент на страната си, след като през 2014 отново като кандидат на СДСМ загуби изборите от настоящия държавен глава Георги Иванов. Като акценти в кампанията си Стево Пендаровски определя евроатлантическата интеграция и единението на Македония:

„На 21 април и на 5 май няма да се реши политическата кариера на някого. По-важно е да покажем, че в една мултиетническа държава на Балканите е възможно хора от различните етнически общности да се обединят за евроатлантическите цели. И ви призовавам всички да направим така – Македония да бъде на всички”.

Основната опозиционна сила ВМРО — ДПМНЕ пък номинира професора по право Гордана Силяновска — Давкова — експерт по конституционно право, член на Венецианската комисия, експерт на ООН и вицепрезидент на независима група за местно самоуправление в съвета на Европа. Професор Давкова е известна сред сънародниците си с позицията си срещу Преспанския договор.

При представянето на номинацията си тя изтъкна:

„Европейската комисия даде 9 положителни отговора, но Европейският съвет беше категоричен, че проблем е спорът за името. Сега нека да помислят. Мисля, че сега те трябва да подадат ръка на Македония, защото винаги сме били част от Европа, не само географски”.

И тези избори страната посреща разделена и те ще бъдат белязани от битката за спечелване на достатъчна активност на гласоподавателите, коментира за «Събота 150» журналистът от Скопие Виктор Канзуров.

„Мисля, че това ще бъде най-важният въпрос за тези избори, защото между двата фаворита Гордана Силяновска и Стево Пендаровски няма да има разлика”.

Като причина за незаинтересоваността, поне на този етап сред жителите на Северна Македония към предстоящите избори, политологът Деян Йованов вижда освен в участието на традиционните кандидати, но и в липсата на независим такъв:

„За съжаление Република Северна Македония е партийна държава и е немислимо на изборите да не спечели партиен кандидат. На предстоящите избори битката ще е между кандидатите, предложени от основните политически сили, но не изключвам и изненади, а и освежаване на македонската политическа сцена от участието на проф. Блиерим Река”.

Журналистът Виктор Канзуров коментира, че участието на проф. Река има и друго значение:

„Да определи колко от етническите албанци са опозиционно настроени. Важно е, че една част от албанците, които подкрепиха СДСМ на парламентарните избори през 2016 г. и на местните избори през 2017 година, този път те няма да гласуват за кандидат на СДСМ, понеже сега Пандаровски е консенсусен кандидат и на ДСИ. И ако предположим, че на втория тур ще се явят Пендаровски и Давкова, това ще създаде проблем за изискването за активност от 40 %”.

Политологът Деян Йованов подчерта, че проф. Река е единственият албански кандидат на тези избори.

Изненади в гласуването не изключва и журналистът Виктор Канзуров:

„По един или по друг начин все още най-влиятелната партия на албанците в страната сега ще подкрепи Пендаровски. Може да се каже, че албанците винаги са решавали президентските избори, защото подкрепят един или друг кандидат на втория тур. И мисля, че волята на албанците, които тепърва ще решават дали да гласуват или не – това ще реши изборите“.

За да се преодолее апатията, която в момента има сред избирателите, е добре политиците да преосмислят посланията си, казва Деян Йованов. Според него посланието, свързано с евроатлантическата интеграция на страната, вероятно няма да убеди хората да гласуват.

Тагове: ; ; ; ;