Проф. Здравко Попов
Снимка: БГНЕС

Времето на утопиите на Европа мина, каза пред БНР проф. Здравко Попов – университетски преподавател и дипломат. Според него Европа вече е твърде рефлективна и скептична, което действа оздравяващо.

„Рефлективна и скептична Европа не вярва на патос. Не е времето на утопиите, а е време за сериозни размисли и критически дискурси, въз основа на които е възможно отново да поставим въпроса – що е Европа. Но това трябваше да бъде първото, а не то да се предшества от едно виждане, което той се опитва да наложи“, подчерта проф. Попов в интервю за предаването „Събота 150“, коментирайки манифеста на френския президент Еманюел Макрон за бъдещето на Европа.

Макрон е загубил до голяма степен от възможността си да бъде считан за големия лидер на Европа, каквато заявка даде още в началото на президентския си мандат, е мнението на проф. Попов. По думите му въпреки това на европейски терен Макрон продължава да се бори за това, а обръщението му за Европа е именно опит отново да се насочи вниманието към него:

„Той направи такава заявка – да бъде лидер, да има авторитет, да има репутация. Реално той сякаш се опитва да се самоизгради сега, след като вече е президент на Франция. Виждаме, че в това време на неговото политическо присъствие във Франция и в Европа заявката и амбицията изглежда не може да се осъществи по някакъв бърз и пряк начин. Напротив – той започна много бързо да губи доверието първо на френските граждани.

До голяма степен младите хора се чувстваха разочаровани и дори леко измамени от него.

Те не видяха в него точно лидера на тяхното поколение. Отделно класическите партии започнаха много силно да го атакуват и критикуват. Той трудно издържа на силни съпротиви“.

Вероятно през Макрон се появява един нов популизъм – популистки европеизъм, смята още дипломатът и коментира:

„В много страни беше разпознато, че става дума за френския интерес, който се представя като общоевропейски. Има много натиск да се види Европа като една голяма Франция. … Той иска да удовлетвори изглежда много интереси в Европа, за да запази към себе си възможността да бъде лидерът и визионерът“.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;