«Руската намеса»: когато Макрон говори за жълтите жилетки и за «руската намеса», изявленията му противоречат на реалността.

След изявленията на Макрон за проникването на леви ултраси и за «руска намеса» в движението на жълтите жилетки, Медиапарт се опита да намери улики във френските спецслужби.

Напразно.

В края на януари Макрон заяви по време на среща с журналисти, че «от 40 до 50 000 леви ултраси-бойци, които са искали да унищожат учрежденията», са станали причина за насилието по време на демонстрациите на жълтите жилетки, припомня  Mediapart.

Президентът на Франция също се позова на «помощта на чужда държава», в това число на Русия която «чрез  Russia Today или Спутник помага на жилетките».

По данни на СМИ, тези «удивителни уточнения» противоречат на информацията, предоставена едновременно от френските спецслужби.

Това е опит «да се скрие фактът, че в страната има проблеми».

Медиапарт отбелязва, че  DGSI е стигнала до извода, че сцени с леви ултраси не са присъствали по време на протестите.

Разузнавателните служби също са посочили, че «ултралевите» са били «по ограничен начин въвлечени в движението, възприемано като популистко и реакционно».

Що се отнася до обвиненията на Макрон по отношение на Москва, СМИ твърдят, че неотдавна са събрали доказателства за това, че «DGSI и DGSE и до момента не са намерирли никакви следи от руска намеса».

Mediapart дори твърди, че представителите на висши френски разузнавачи са били тотално изненадани от думите на Макрон.

На какви статистически данни се опира президентът, говорейки за хиляди «ултраси-бойци» и за някаква предполагаема намеса на Русия?

Елисейският дворец и до днес не е отговорил.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;