Президентът на Куба в Москва

След като администрацията на Тръмп обозначи Куба, Венецуела и Никарагуа като «тройка тирани», икономическите санкции срещу Куба стават все по-жестоки.

Сега американски граждани могат да предявяват съдебни искове за кубински компании, които за били национализирани по време на революцията на Фидел Кастро и Че Гевара.

Превод:

През март администрацията на Тръмп обяви, че икономическите мерки срещу Куба се ожесточават, а това ще позволи на американски граждани  да предявят съдебни искове спрямо компании, които са били национализирани.

На практика това означава, че компаниите и инвеститорите от трети страни се освобождават от съдебни спорове, но правителството на САЩ си оставя възможността да оказва натиск върху Хавана така, както това се случи, когато на континента се разгоря венецуелската криза.

Администрацията на Тръмп счита, че Куба образува заедно с Венеуцела и Никарагуа «тройка тирани», подкрепящи се взаимно.

По време на телефонен разговор източници от Държавния департамент подчертаха, че решението за ожесточаването на ембаргото вече е взето.

Те заявиха, че новата Конституция, приета на референдума на 24 февруари, запазва политическата система на острова, управляван от комунистическата партия на Куба.

Независимо от това, тази мярта е приета в обстановката на висока нестабилност, предизвикана от венецуелската криза.

Над 50 страни, включително САЩ, признават спикера на Националната асамблея  Хуан Гуайдо, самообявил се за президент, и настояват за провеждането на избори, но в същото време Николас Мадуро продължава да е на власт с подкрепата на военните.

Петя Паликрушева

Източник: https://elpais.com/internacional/2019/03/04/estados_unidos/1551720765_009227.html

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;