9 март 2019-Нюз Фронт.

Малка група богати американци тайно подкрепят няколко «алтернативни» информационни сайтове и онлайн мрежови рекламни кампании в Европа.
С Дезинформация се занимавт не само държави. В продължение на няколко години малка група американски милиардери (в собствената си страна финансира дясното крило на Републиканската партия) подкрепя фалшиви информационни кампании в няколко страни от ЕС.

И ако групата американски милиардери е малка, то средствата, които налива тази група в разпространяването на атнти-руска пропаганда са космически.

 

 

За разлика от агенцията за интернет изследвания , тези бизнесмени нямат голям персонал и много фалшиви Twitter и Facebook акаунти. Но, парите им им позволяват да финансират малки групи активисти и компании, занимаващи се с политически PR, чиито действия в последствие се умножават многократно по интернет с помощта на закупуване на реклама в социалните мрежи.

 

В центъра на групата , в частност е ръководителят на влиятелният инвестиционен фонд «Ренесаан» Робърт Мърсър, (Renaissance Technologies), и дъщеря му Ребека, които финансираха пускането на сайта за конспирация на Breitbart News, който стана ос на кампанията „алтернативно дясно“ и кампаниите по Доналд Тръмп.

Главен редактор там е Стив Бенън, бивш съветник на президента на САЩ.
«Именно Мърсър положиха основите на революцията Тръмп», казва Банън в интервю за «Вашингтон пост» през 2018 г. Ако погледнете списъка на политическите спонсори за последните четири години, ще видите, че именно те са имали най-голямо влияние. »

 

 

 

Щедростта на Мърсър не се ограничава само до САЩ.
По-специално те финансират ориентираната към Европа експертна група на Гейтстоун, която публикува статии на много езици, включително френски.

Под тяхно крило е и канадското издание Rebel, което обръща голямо внимание на европейските новини. През 2017 година неговият сътрудник Джак Пособиец активно способства за разпространението на откраднат кореспонденция на няколко представители на щаба на Еманюел Макрон, който е публикувана в социалните мрежи два дни преди втория тур на президентските избори. Пособец е един от първите, които спомена публикуването на тези документи и дава импулс за бързото им разпространение сред американските десни.

 

Дейността на Rebel Media Group обхваща няколко страни.
По този начин сайтът успява да изпрати свои кореспонденти в Лондон, Джак Бъкби (Jack Buckby) и друг служител Мартина Маркота (Martina Markota), за да снимат сензационни видео демонстрации на «жълти жилетки» във Франция. Марина Маркота, американка от хърватски произход, също участва в други проекти на Rebel Media в Европа, по-специално от нея има видеозаписи за „културна съпротива“ в Полша и „лъжи на медиите за патриотизма в Хърватия“.

 

 

И това е само представителна извадка, или върхът на айсберга как работи пропагандната машина на Запада, която създава не просто фалшиви новини и разпространява опасни твърдения и лъжи, но и успява незабелязано да спретва ситуации от обществено-политически характер, които могат не на шега да разклатят обстановката в много държави…

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;