8 март 2019-Нюз Фронт.

Данните, публикувани наскоро в Съединените щати, че при прилагането на бюджета на отдела за отбрана на страната, разходите за противоракетна отбрана не само няма да се увеличават, а, напротив, ще бъдат намалени, напълно опровергават твърденията на Доналд Тръмп, че след като напусне Договора за ликвидиране на ракети със среден и по-малък обсег на действие (ДРСМД), той ще направи всичко възможно да се създаде програма, която «надеждно защитава американския народ от всички видове ракетни атаки».

Съдейки по разпределението на военните разходи, САЩ не възнамеряват да се защитават — те ще атакуват.

 

 

 

Напомняме — малко преди приемането на „историческо” решение за едностранно прекратяване на Договора за ликвидиране на ракети със среден и по-малък обсег на действие (ДРСМД), президентът на САЩ лично се появи в Пентагона, където той е рядък гост.

Причината за посещението му беше повече от уважителна — представянето на националната стратегия на националната противоракетна отбрана, или, според официалното име, Обзор на политиката в в областта на противоракетната отбрана

(Missile Defense Review).

 

Това, което е доста характерно, че за последен път подобен фундаментален документ е разработван от Съединените щати преди почти десетилетие — през 2010 година.

 

От договора за ограничаване на системите за противоракетна отбрана, страната, пак излиза едностранно през 2001 година, под предлог — да има възможност да засили защитата си срещу евентуални ракетни нападения от страна на „ държави- аутсайдери“.

 

Разбира се, нито една държава-аутсайдер не смята да атакува тогава САЩ, но предлогът сработва, и процесът за нарастване на потенциала на американската противоракетна отбрана, както се казва, е пуснат безпроблемно в действие.

 

Към момента на заявлението на лидера на САЩ във ведомството по отбрана, целият свят вече бръмчи като разстроен кошер, обсъждайки неизбежното увеличаване на напрежението в света във връзка с безотговорното решение на Вашингтон да премахне друг важен компонент на международната система за сигурност. Въпреки това Доналд Тръмп побърза да увери всички, че няма за какво да се тревожат — в най-близко бъдеще, под негово ръководство, «ще бъде създадена система за противоракетна отбрана, която да обхваща всеки град в САЩ.»

Тоест, САЩ предприеха стъпка, която се опитаха да представят като «нищо особено», но която говори за съвсем конкретните им намерения, които нямат нищо общо с отбрана, а напротив.

За съжаление, фактът, че Вашингтон възнамерява да заложи в своята военна доктрина не на отбрана, се вижда не само от теоретични изчисления на учени.Пентагонът вече не крие агресивните си планове срещу Русия, като «Троянски кон» или «Разрушителят на настъплението».

Ръководство на Русия, в лицето на президента Владимир Путин, даде ясно да се разбере по време на февруарското обръщение към Федералното Събрание, че Русия определено разбира плановете на САЩ и ги предупреждава да не се изкушават от осъществяването им.

«Удари ще получат центровете за вземане на решения.Ако са във Вашингтон, това е Вашингтон. Ако това е разузнавателна база в Монтерей, значи там. Ако са центровете за управление и командване, включително регионалните, знаем къде са. На всички — много поздрави»

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;