Brussels EU Montenegro

Снимка: AP

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че политиката на разширяване на ЕС е приоритет не само когато става дума за Черна Гора, а и за целия регион на Западните Балкани, съобщиха радиото и телевизията на Черна гора. Това съобщи БТА.

Коментирайки ситуацията и демонстрациите в Черна гора, Туск заяви в разговор с черногорския президент Мило Джуканович, че протестите са нещо нормално и типично за демократичното общество.

«Това не е проблем, това е част от нормалното функциониране на демократичното общество. От съществен интерес за Черна гора е всички проблеми да се изяснят», каза Туск и добави, че на привържениците на политиката на разширяване са необходими добри аргументи за по-нататъшния напредък в интеграцията.

Джуканович и Туск изразиха общото мнение, че и проблемите, пред които се изправят Черна гора и страните от региона, дават възможност за изграждане на ефективни държавни институции и установяване на върховенство на закона, което е най-добрата препоръка за напредък в европейската интеграция.

Джуканович каза, че бъдещето на Западните Балкани без алтернатива е европейско и евроатлантическо.

По думите му Западните Балкани нямат привилегията да правят друг избор «като се има предвид историческото наследство, което ни показва, че между европейската и евроатлантическата перспектива на региона и неговата стабилност има знак на равенство».

Преди това, след вчерашната си среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел, Джуканович каза, че след решаването на спора между Атина и Скопие трябва да се работи за решаването на останалите проблеми в региона.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;