ISRAEL-HAIFA-NETANYAHU-NAVY CADETS GRADUATION

Снимка: XINHUA

     Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо, премиерът на Гърция Алексис Ципрас и президентът на Кипър Никос Анастасиадис ще посетят в скоро време Израел, където ще обсъдят изграждането на най-дългия в света подводен газопровод от Източното Средиземноморие до Европа, съобщи министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху, предаде ТАСС. Това съобщи БТА.

   «До няколко дни тук ще пристигнат лидерите на Кипър и Гърция, заедно с държавния секретар на САЩ Помпейо, за да задвижим строителството на газопровода от Израел до Европа през тези страни», каза Нетаняху по време на посещение вчера в израелската военноморска база в Хайфа, цитиран в прессъобщение на кабинета си.

Заместник-началникът на пресслужбата на Държавния департамент Робърт Паладино каза във вторник, че Помпейо ще посети през следващата седмица Израел, Кувейт и Ливан.

На 20 декември Нетаняху обяви след среща с Ципрас и Анастасиадис в израелския град Беер Шева, че споразумението за строителството на Източносредиземноморския газопровод (EastMed) може да бъде подписано до няколко месеца.

Дължината на газопровода, който ще свърже Кипър, Гърция и Израел с Италия и останалата част на Европа, ще бъде около 2 хиляди километра, а инвестициите в строителството му се оценяват на 6 млрд. евро.

Маршрутът на газопровода трябва да премине през израелското подводно газово находище «Левиатан» и кипърското «Афродита» и да достигне до Гърция и Италия.

Проектният му капацитет е 12 — 16 млрд. куб. м природен газ годишно.

Интересът към проекта се засили след обявеното през последните дни откритие на ново голямо находище край Кипър — «Глафкос».

Източник: Тел Авив

Тагове: ; ; ; ; ; ;