Напрежение между Русия и САЩ в небето над Балтийско море. Руски изтребител Су-27 е прехванал разузнавателен американски самолет RC-135. За това се похвалиха от руското Министерство на отбраната. Това съобщи Канал 3.

Според официално изявление от руското военно ведомство средствата за контрол на въздушното пространство засекли разузнавателния самолет над  неутрални води в Балтийско море, приближавайки се към руското въздушно пространство.

«За прехващане на целта е вдигнат изтребител Су-27 от състава на дежурните сили по противовоъздушна отбрана.

Изтребителят съпроводил американския самолет на безопасно разстояние, като го е идентифицирал като разузнавателен самолет на САЩ RC-135″, съобщиха от Москва.

Засега това е информацията само от руска страна, като все още няма изявление за случая от страна на американското командване.

Припомняме, че руският изтребител Су-27 прихвана самолетът-разузнавач Р-8А Посейдон на ВВС на САЩ над акваторията на Балтийско море.

По-рано съобщихме, че руският изтребител  Су-27 е бил вдигнат за прихващането на самолет-разузнавач на ВВС на Швеция над неутралните води на Балтийско море, заявиха от Министерството на отбраната на Русия.
«Екипажът на руския изтребител се е приближил на безопасно разстояние до въздушния обект, идентифииал го е като самолет-разузнавач Gulfstream от ВВС на Швеция, който е извършвал полет без включен транспондер», се казва в съобщението от департамента по информация и масови комуникации на отбранителното ведомство.
Добавя се още, че след отстраняването на чуждестранния самолет от държавната граница на Русия руският изтребител благополучно се е върнал на мястото на базиране.
На 31 декември 2018 година се съобщи, че ВКС на Русия за година са открили около границите над хиляда самолети-разузнавачи.
От Министерството на отбраната на Русия споделиха, че ежедневните дежурни сили откриват и съпровождат около 5 хиляди въздушни обекти, половината от които — чуждестранни.
Всеки ден на бойно дежурство по противовъздушна отбрана застъпват над 6 хиляди военни.

Тагове: ; ; ; ;