7 март 2019-Нюз Фронт.

В рамките на новата политическа сцена на Балканския регион, за която се води борба между Изтока и Запада, албанците заеха значително място на масата за преговори. Влиянието им е особено силно изразено в Македония, където първо доведоха на власт премиера Зоран Заев, а сега с заедно с него подкрепят кандидата за президент проф. Стево Пендаровски, пише авторитетното белградски издание“Политика”.

 

 

Понастоящем Пендаровски е координатор по сътрудничество с НАТО при кабинета на Зоран Заев. При бившите президенти Бранко Цървенковски и Борис Трайковски Пендаровски е съветник по националната сигурност. Формално не е член в нито една партия, но е близък до „левите“.

В играта за мястото на кандидата от управляващата коалиция бяха и министри на външните и вътрешните работи, както и на отбраната — Никола Димитров, Оливер Спасовски и Радмила Шекеринска. Но изборът пада върху Пендаровски.
С незначителен противовес, членовете на партията СДСМ Зоран Заева ДУИ на Алия Ахметия (партията на етническите албанци, — бел. ред.) гласуват за него.

 

Въпросът, защо е избран общ кандидат, още повече и македонец, става предмет на анализ в местните медии и спорове в дипломатическите среди.
Говори се, че албанците са били принудени да направят тази отстъпка, защото според неофициална информация те са свързани с изселването на бившия премиер Никола Груевски, който е осъден на лишаване от свобода.

Друг важен момент, който би могъл да повлияе на такова решение, е фиаското на правителството по време на референдума за Договор за Преспа (за промяна на името на Македония за присъединяване към ЕС и НАТО, бел. ред.), след което не се изключва възможността за победата на опозиционен кандидат.

Албанците посочват като причина за тази кандидатура факта, че не се нуждаят от президент като сегашния Георге Иванов, сянката на Никола Груевски.

Вторият мандат на Иванов изтича и той няма да може даучаства в изборите.

В същото време от кабинета на Иванов излиза съобщение, че той възнамерява да се срещне с папата на Рим, който ще пристигне на официално посещение на 7 май, въпреки че наследникът му трябва да бъде определен най-късно до 5 май.

 

Самият Заев по време на конгреса обяснява защо Македония се нуждае от такъв президент като Пендаровски: за изграждане на единно общество, развиващо се и европейско. Заев особено подчертава, че Пендаровски е подкрепен от всички етнически асоциации в Северна Македония, както и от 31 партии, които са членове на коалицията, възглавяна ит СДСМ.

В същото време, и кандидатът от опозицията Гордана Силяновска Давкова, някога е била член на тази партия. Тя излиза като независим кандидат, но има подкрепата на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ. Известно е, че тя се противопоставя на Преспанския договор и Закона за езиците (при Заев албанският език получава статут на втори официален език в Македония, — бел. ред.) Тази позиция я сближава с ВМРО-ДПНЕ, която ит своя страна организира кампанията й.

Колко още кандидати ще претендират за постта президент на 21 април ще стане ясно след по-малко от две седмици. В случай, че президент не бъде избран, вторият тур е насрочен за 5 май.
Някои анализатори в македонските медии изразяват съмнения, че хората изобщо ще гласуват на изборите. Тук е показателен опитът с референдума за Договора от Преспа, когато избирателната активност съставя едва 37%.

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;