Al-Alam (Иран): В Персийския залив считат Русия за надежден партньор

Al-Alam (Иран): В Персийския залив считат Русия за надежден партньорВ понеделник започна голямото турне на Сергей Лавров в страните от Персийския залив.

На дневен ред е ситуацията в Сирия, близкоизточното регулиране и развитието на двустранните отношения на принципите на взаимното уважение.

В Залива разбират необходимостта от координация с Русия и се надяват, че визитата на Лавров ще открие пътя към така очакваната визита на Путин.

Превод:

В интервю за информационната агенция на Кувейт KUNA министърът на външните работи на Русия заяви, че преговорите в рамките на турнето в страните от Персийския залив ще бъдат съсредоточени върху подробното обсъждане на ситуацията в Сирия, върху проблема с регулирането на палистинско-израелския конфликт и ситуацията в нестабилните региони.

Специално внимание ще бъде отделено на переспективите в регулирането на конфликтите чрез политически и дипломатически средства на базата на международното право, а също по пътя на установяване на всестранен диалог.

Лавров съобщи, че на преговорите ще се обсъждат переспективите в двустанното сътрудничество, подробно ще се разгледат пътищата за увеличаване на обемите на търговията, ще се прегледат  переспективните съвместни проекти в различни области от миналото,  а също ще бъдат обсъдени културно-хуманитарните и туристически връзки.

Той добави, че Русия изгражда отношения с държавите от Персийския залив на принципите на взаимото уважение и отчитайки интересите на двете страни, изхождайки от това, че укрепването на взаимоизгодни връзки ще послужи  за мира и стабилността в целия Близък Изток.

Лавров подчерта, че едностранните действия на САЩ оказват съществено негативно влияние върху близкоизточното региулиране.

Той разкритикува американския план за Близкия Изтак, известен като «Сделката на века».

«Ако се вярва на циркулиращата информация, става дума за съмнителни размени, които са в разрез с международно признатата база за близкоизточното регулиране.

За палестините тази «сделка» е твърде съмнителна», заяви Лавров.

Той подчерта, че за деескалацията «на напрежението в региона и за реанимирането на палестинско-израелския процес на регулиране на базата на общопризнатата международно-правова база са нужни колективните усилия на цялата международна общност за старта на преки преговори между страните в конфликта».

«Ние както и преди считаме за полезен формата на близкоизточния «квартет», добави Лавров.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.alalamtv.net/news/4093046/%D9%87%D9%84-%D8%AA%D8%A8%D8%AA%D8%B9%D8%AF-%D8%A7%D9%84%D8%AF%D9%88%D9%84-%D8%A7%D9%84%D8%AE%D9%84%D9%8A%D8%AC%D9%8A%D8%A9-%D9%85%D9%86-%D8%A7%D9%84%D8%BA%D8%B1%D8%A8-%D9%88%D8%AA%D8%AA%D9%82%D8%B1%D8%A8-%D8%A7%D9%84%D9%89-%D8%B1%D9%88%D8%B3%D9%8A%D8%A7%D8%9F

 

Коментари:

Зареждане ...