Външният министър на Венецуела с унищожителен коментар на действията на САЩ

Главата на МВнР на Венецуела Хорхе Ареаса коментира решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да продължи санкциите, въведени през 2015 година, срещу латиноамериканската страна.
«Администрацията на Доналд Тръмп ратифицира и отново извърши историческата грешка на правителството на Барак Обама.
Венецуела никога не е била заплаха за нито един народ в света.
Венецуела — това е надежда, ние сме суверенна територия в света», написа външният министър на Боливарска република Венецуела на страницата си в Туитър.

Jorge Arreaza M

@jaarreaza

La Administración de @realDonaldTrump ratifica y renueva el error histórico cometido por el gobierno de @BarackObama. Venezuela jamás ha sido amenaza para ningún pueblo del mundo. Venezuela es ESPERANZA, somos tierra soberana de TRABAJO y de PAZ

Заедно с това той добави, че народът на Венецуела изпитва приятелски чувства към американския трудов народ, а даденият указ е само предлог «за оправдаването на агресията, която включва заплахи за употребата на сила с цел свалянето на режима, за да бъдат поставени богатствата на страна под контрола на Съединените американски щати».
През януари директорът на Центъра за геополитически изследавния към Института за иновативно развитие Дмитрий Радионов заяви, че САЩ отдавна се намесват във вътрешните работи на Венецуела.
Припомняме, че по-рано венецуелският министър на външните работи Хорхе Ареаса заяви пред репортери, че на среща около 60 страни са подкрепили кампанията на Каракас да пропагандира принципите от Устава на ООН за ненамеса във вътрешните работи на други страни и противопоставяне на заплахи за употреба на сила.
По думите на Ареаса Венецуела и тези страни са излезли със седем инициативи и действия, предаде Асошиейтед прес.

Ареаса не даде подробности за срещата с тези страни, която се състоя в ООН при закрити врати, но заяви, че генералният секретар на ООН Антониу Гутерип, Съветът за сигурност, Общото събрание и неговият председател, както и Съветът на ООН по правата на човека «ще трябва да предприемат действия».

Сред разглежданите действия е предложено писмо до Гутериш, което Венецуела разпространи сред 46 страни миналата седмица и в него тя изразязи «сериозно безпокойство» от това, което определи като «заплахи за употреба на сила», отправени й в нарушение на Устава на ООН.

Петя Паликрушева

 

Коментари:

Зареждане ...