6 март 2019-Нюз Фронт.

Интервюто на министъра на енергетиката на Русия Александър Новак в края на февруари за руско издание предизвика бурна реакция в Украйна и Германия.
Германското издание на Handelsblatt истерично написа, че Русия е измамила Германия и няма да продължи транзита на газ през Украйна.

А ръководителят на държавната компания Нафтогаз на Украйна Андрей Коболев дори заяви, че газопроводът на Украйна е единствената преграда пред » руската агресия».

 

 

 

Немският вестник се опита да убеди обществеността, че руският лидер е измамил Меркел, като твърди, че е обещал да продължи транзита на газ през Украйна от 2019 година. И немският вестникът откровено лъже читателите си. Защото тогава се обсъждат условията на транзита. Ако се окаже, че е неизгодно, то разбира се, че тогава никой няма да доставя газ през Украйна на загуба.

Президентът на Русия Владимир Путин дори цитира данни за стойността на транзита през «Северен поток — 2 «и Украйна, питайки кой ще плаща разликата?

През май 2018 година, по време на прес-конференция след среща с канцлера Ангела Меркел, руският президент заяви, че Русия ще съхрани транзита на газ през Украйна след пускането на «Северен поток-2», само при условие, че това има икономическа целесъобразност

 

Украйна се страхува, че ще загуби целия транзит на природен газ заради „Северен поток-2“ и „Турски поток“, а заедно с това и сдържащия фактор срещу „руската агресия“, заяви ръководителят на компанията „Нафтогаз“ Андрей Коболев.
 В ефира на украинската телевизия канал 5 Коболев признава:
„ще загубим целия транзит. Защото има още и „турски поток”, който най-вероятно ще бъде построен и пуснат в експлоатация до края на 2019 година.

А след това Коболев заяви нещо много интересно, че , че въвеждането в експлоатация на Северен поток 2 увеличава вероятността от военен конфликт.

 

„Този газопровод трябва да бъде анализиран не от гледна точка на загубата на пари, а от гледна точка на военния риск“, каза Коболев. 

 

А от подобна идея винаги могат да се възползват САЩ, които не искат руски газ в Европа, защото искат да продават своя, скъп, некачествен, втечнен газ.
Цяла Европа заявява, че руският газ е крайно необходим, и на практика всички държави в Европа така упорито се съпротивляват на Вашингтон.

Важно е да отбележим, че и участието на България в «Турски поток» може да се окаже в опасност, ако ЕК си позволи да направи това, което направи с «Южен поток» някога.

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;