Снимка: ЕПА/БГНЕС

Парламентите на Шотландия и на Уелс гласуваха вчера да се противопоставят на сделката за Брекзит, договорена от британското правителство с Брюксел. Това съобщи БНР.

За първи път двата законодателни органа дават такъв едновременен знак за разделението в Обединеното кралство по въпроса за Брекзит, предадоха информационните агенции.

В референдума за Брекзит през 2016 година Шотландия гласува за оставане в ЕС, а Уелс — за напускане, но сега шотландските и уелските политици обединиха силите си в опит да принудят премиера Тереза Мей да промени позицията си за Брекзит.

И в двата парламента гласуваха за удължаване на процеса на Брекзит. Освен това шотландските и уелските депутати изразиха несъгласието си срещу плановете на правителството, които допускат излизане от ЕС без сделка.

Британското правителство твърди, че сделката на премиера е добра и за Шотландия и за Уелс.

За първи път за последните 20 години, откакто Шотландия и Уелс получиха автономии, парламентите им обсъдиха един и същи документ едновременно. Глазгоу и Кардиф са притеснени от последиците от Брекзит, особено от сценария „без сделка“ и често се оплакват, че Лондон пренебрегва тяхното мнение.

Тереза Мей предложи на британските депутати гласуване за отлагане на Брекзит, ако нейната сделка не бъде одобрена на 12 март.

Тагове: ; ;