Трябва да засилим отбраната на Украйна, която е изправена пред «агресивните действия» на Русия в източна Украйна и в Черно море.

Това обяви главнокомандващият Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа, както и на американското военно командване в Европа генерал Къртис Скапароти в изслушване пред американския Сенат. Това съобщи Канал 3.

«Трябва може би да се помисли и за Керченския проток и може би да се предвиди също морска отбрана в бъдеще. 

Европейското командване на американските въоръжени сили се нуждае от допълнителни авиационни и военноморски сили за възпиране на Русия в рамките на Европейската отбранителна инициатива», заяви генералът. 

Според него командването е започнало да поставя бюджетни основи за осигуряване на бързо разполагане на самолети от четвърто и пето поколение, както и на бомбардировачи.

«Ние искаме допълнителен морски потенциал за противодействие на руския потенциал по море. Това изисква подобрение на инфраструктурата,» каза Скапароти. 

Командирът отбеляза също, че американското командване в Европа работи с Министерството на отбраната на страната за увеличаване на ротационното присъствие на разрушители с ракетни оръжия, самолетни групи и подводници.

И изтъкна, че вече е поискал на разположeние да бъдат два допълнителни кораба унищожители.

«Всичко това осигурява смъртоносна бойна сила, която ще възпре нашите опоненти и ще се противопостави на нарастващите заплахи в подводната сфера», добави генералът.

Той припомни, че бюджетът за 2019 г. призовава за разширяване на въздушната отбрана и противоракетната отбрана в Европа.

Генералът също така каза, че има нужда от допълнителни възможности в областта на разузнаването

Миналата година САЩ продадоха преносими противотанкови ракетни комплекси «Джавелин» на Украйна, но «има други системи, снайперски пушки, боеприпаси», които САЩ биха могли да доставят на украинската армия, посочи генерал Скапароти по време на изслушването в комисия в американския Сенат.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;