Премиерът на Русия Дмитрийа Медведев в интервю за Luxemburger Wort заяви, че Русия е неотделима от Европа.
Текстът на интервюто е публикуван сайта на руското правителство.
«Ние без съмнение сме неотделими от Европа, от тези политически, икономически, цивилизационни процеси, които протичат на този континент», заяви Медведев.
Той отбеляза, че за цялата си история Русия «не е била затворено пространство, закрито за международни контакти».
Руският премиер подчерта също, че «истински единната Европа е немислима без Русия».

«Това го разбираха и много европейски политици. Например Шарл де Гол, който, както е известно, издигна концепцията за Голяма Европа от Атлантика до Урал», добави Медведев.

По-рано канцлерът на Германия Ангела Меркел по време на Мюнхенската конференция по сигурността заяви, че Европейският съюз няма интерес да скъса отношенията си с Русия.

По-рано съобщихме, че официалното посрещане на руския премиер Дмитрий Медведев бе преведено пред Паметника на Незнайния войн в София. Медведев пристигна днес на двудневно посещение в страната ни по покана на Бойко Борисов. 

Почетният караул поздрави госта пред паметника на цар Самуил, където Дмитрий Медведев и Бойко Борисов застанаха мирно при изпълнението на химните на Русия и на България.

После руският министър-председател поздрави вицепремиерите Екатерина Захариева и Томислав Дончев, и министри от кабинета, а Борисов се здрависа с руския посланик в София Анатолий Макаров и други дипломати.

След това двамата премиери проследиха рамо до рамо маршировката на гвардейците, като Медведев на няколко пъти не сдържа усмивката си след казаното му на ухо от Борисов.

Руският министър-председател поднесе венец пред Паметника на Незнайния войн, последва едноминутно мълчание в памет на падналите за България герои.

След края на официалната церемония двамата се отправиха по червения килим към паркираните пред катедралата «Александър Невски» автомобили под зорките погледи на охраната.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;