Латиноамериканският канал съобщи, че депутатите от Европарламента и Общността на Андите отхвърлят каквато и да било интервенция на САЩ във Венецуела.

Това бе заявено на извънредната сесия на Междупарламентарната евро-латиноамериканска асамблея в град Санта Крус де ла Сиера в Боливия.

Президентът Ево Морелас в тази връзка припомнии, че Латинска Америка е провъзгласена за зона на мира.

Превод:

Президентът на Боливия Ево Моралес предупреди, че агресивната политика на САЩ към Венецуела е насочена към подриване единството на страните от Латинска Америка и Карибския басейн, той също за пореден път заяви, че не приема въоръжеата интервенция в региона.

«Ние от Боливия предупреждаваме международната общност, че се предприема пореден опит да се сблъскат помежду си братски народи, да се разбие единството на латиноамериканските и карибски страни», заяви Ево Моралес при откриването на извънредната сесия на Междупарламентарната евро-латиноамериканска асамблея  (EuroLat), провеждаща се в град Санта Крус-де-ла-Сиера.

В речта си той подчерта, че, за съжаление, идеята за многополярния свят се «подрива от нови форми на политика на интервенция и намеса, които пречат на мирното съжителство на нашите народи и нарушават Устава на ООН».

Президентът Моралес предупреди, че в Латинска Америка се чуват ударите на «барабаните на войната» и в тази връзка припомни, че Латинска Америка е провъзгласена от Общността на стрините от Латинска Америка и Карибския басейн  (CELAC) за зона на мира.

В рамките на заседанието съпредседателят на европейската част на Асамблеята Рамон Хауреги  (Ramón Jáuregui) и депутатите от Андския парламент (Parlandino) отхвърлиха всякаква форма на въоръжена интервенция във Венецуела.

«Отхвърляме военната интервенция и силовото разрешаване на кризата», каза Хауреги.

Боливийският депутат Банита Диас съобщи, че Андският парламент единодушно е отхвърлил всякаква форма на силова интервенция във Венецуела.

В Междупарламентараната евро-латиноамериканска асмаблея влизат 150 членове, в това число Андският парламент, Латиноамериканският парламент  (Parlatino), Централноамериканският парламент (Parlacen) и Парламентът на Южноамериканския общ пазар (Parlasur).

Петя Паликрушева

Източник: https://www.telesurtv.net/news/evo-morales-rechaza-injerencismo-de-eeuu-en-venezuela-20190228-0040.html

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;