Румяна Коларова
Снимка: Ани Петрова, БНР

Как България балансира в отношенията Изток-Запад и успяват ли нашите държавници да защитят националния интерес при визита от ранга на шефа на НАТО Йенс Столтенберг миналата седмица и настоящата на руския премиер Дмитрий Медведев? Тези и други въпроси коментират пред БНР доц. Румяна Коларова, политолог от СУ и проф. Захари Захариев, председател на фондация „Славяни“, които влязоха в спор по темата в предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“ . Това съобщи БНР.

 

„На първо място трябва да кажем, че позицията и ролята на България едва ли е да балансира между Изтока и Запада“, заяви доц. Коларова и подчерта, че „България е част от Запада — НАТО и ЕС“.

„Въпросът за евентуална заплаха от Русия е ключова, както за ЕС, така и за НАТО“, допълни тя.

„Що се отнася до визитата на руския премиер у нас, тя е свързана със съдбоносни за правителството на Бойко Борисов проекти, като един от тях е „Турски поток“, каза Румяна Коларова.

Уточнявайки какво има предвид под заплахи от Русия, политоложката посочи, че „многократно е заявявано, че в руски интерес е да не съществува голям и силен Европейски съюз“.

Според Коларова разпадането на ЕС и търсенето на ерозия на европейската интеграция е в политическата доктрина и политическата програма на президента Владимир Путин. Което пък е противно на интересите на България и правителството ѝ.

От своя страна проф. Захариев изрази съгласие с повечето от тезите на колежката си.

„Но Русия съвсем няма нужда от слаб ЕС, а точно обратното.

И Путин, и водещи руски политици и анализатори са изтъквали многократно, че Москва има нужда от силен и интегриран Европейски съюз“, настоя Захари Захариев.

Той допълни, че Русия „се плаши, когато ЕС не успява да се еманципира в достатъчна степен от американското влияние.

„Най-тесни връзки с Русия имат евроскептичните и направо антиевропейските партии, които са антисистемни партии“, контрира доц. Коларова, която изрази категорично несъгласие с тезата, че Русия се нуждае от силен ЕС.

„Надявам се при тази визита на Медведев да не се повтарят унизителните изпълнения, които президентът Радев имаше миналата година на срещата си с руския патриарх“ посочи още доц. Коларова.

Според нея водеща тема за визитата на Дмитрий Медведев ще бъде АЕЦ „Белене“, а не „Турски поток“.

Тагове: ; ; ; ; ;