За 70 години сътрудничество Русия и Китай преживяха много. В момента може убедено да се твърди, че стратегическото сътрудничество между двете страни има блестящи переспективи.

Не е трудно да се повярва на думите на великия мислител от древността Конфуций, който казва:
«Следвай повелята на сърцето без да нарушаваш правилата».

Тази фраза най-добре описва отношенията между Русия и Китай.

Превод:

Руско-китайското всестранно стратегическо партньорство съществува отдавна.

В рамките на него Русия и Китай си оказват социална и икономическа подкрепа, създават културна база.

Страните са свързани и със силна симпатия.

За руснаците Китай, както и за китайците Русия — това е повече от географско название, това е близкият съсед, който е по-добър от далечните роднини.

Много известни революционни дейци на Китай са работили и  учили в Москва още преди създаването на КНР.

През 1928 година в Подмосковието се провежда Шестият конгрес на Китайската комунистическа партия, който стана единственият, проведен от партията зад граница.

В края на 30-те години, по време на войната на съпротивата срещу японските агресори, единствената страна, която предостави на Китай военна помощ беше СССР.

Съветските летци доброволци рамо до рамо се сражаваха с китайските патриоти срещу японците.

По време на Великата Отечествена война на фронтовата линия и в тила на страната на СССР се биеха многобройни китайски отряди.

През август 1945 година Съветската армия нахлу в Манчжурия и изгони оттам Квантунската армия, завършвайки Втората световна война.

На 1 октомври 1949 година в качеството си на генерален консул на СССР той лично присъства на площад Тянанмън, когато Мао Цзедун провъзгласи създаването на Китайската народна република.

Днес не е трудно да повярваме на думите на великия мислител от древността Конфуций, който каза:

«Следвай повелята на сърцето си без да нарушаваш правилата».

Тази фраза най-добре описва отношенията между Русия и Китай.

Благодарение спазването на принципите на взаимното уважение, високата степен на доверие, равенството и взаимната изгода, страните могат да си позволят да «следват повелята на сърцето си» и да претворят в живота планове с невероятни мащаби.

На международната арена страните действат съгласувано, изхождайки от това, че «не нарушават парвилата, не действат във вреда един на други и не противоречат на международното законодателство».

Петя Паликрушева

Източник: http://www.inewsweek.cn/world/2019-02-26/5085.shtml

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;