Световната икономика е със 160 трилиона долара по-бедна, защото жените по света не са равни на мъжете, каза Кристалина Георгиева

    Световната икономика е със 160 трилиона долара по-бедна, защото жените по света не са равни на мъжете. Това каза на форум в София главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева. Това съобщи БТА.

Тя представи доклад на Световната банка на тема:

«Жени, бизнес и законодателство 2019 г.».

Изследването отразява предприетите реформи в законодателството за равенство между половете за последните десет години чрез създаване на индекс, свързан с икономическите решения на жените по време на целия им трудов път.

Кристалина Георгиева бе категорична, че неравенството е един от най-скъпите, но решими проблеми, с които човечеството се сблъсква.

«Направили сме много, имаме прогрес в 131 страни по света, но днес все още средностатистическата жена има само три четвърти от правата на мъжете.

Прогресът не е достатъчно бърз, за да можем да използваме този фантастичен ресурс, който имаме жените», заяви Георгиева.

По думите й много положителен е фактът, че реформи се правят навсякъде по света, във всички региони. Според данните от изследването Европа е регионът, който е най-напред, докато най-назад са страните от Близкия изток, където жената има по-малко от 50 процента от правата на мъжа.

Шест страни имат 100 точки в осемте категории, проследяващи равенството между мъжете и жените. Това са Белгия, Дания, Франция, Латвия, Люксембург, Швеция. България е сред първите 30 страни с резултат, близък до 100. Кристалина Георгиева отбеляза, че 35 икономики са приели законодателство срещу сексуалното насилие, след което близо 2 милиарда жени днес имат повече правна защита, отколкото са имали преди десет години. В 22 икономики са били премахнати пречките относно това какви професии могат да упражняват жените.

«Това не значи, че сме в перфектно състояние.

Законите на книга не означават, че имаме равенство», коментира Георгиева.

Като пример в това отношение тя изтъкна правото на равно заплащане за еднакъв труд.

Кристалина Георгиева коментира още, че разликата в заплащането между мъжете и жените е средно между 15 и 20%. По думите й за един и същ труд дори в Швеция жените получават с 5% по-малко, а в България неравенството в заплащането е все още около 14%.

Георгиева обясни, че анализът проследява живота на жената, правото й свободно да се движи, правото да започне работа — такава каквато иска, заплащане, встъпване в брак, деца — платено майчинство и бащинство, предприемачество, имущество, получаване на пенсия. Тя изтъкна, че стандартът по света по отношение на майчинството е 14 платени седмици.

«Във всички категории през последните десет години има прогрес. Най-голям напредък е постигнат в икономическата област в световен мащаб», отбеляза Кристалина Георгиева.

По думите й, най-малък е напредъкът в света по отношение на правото на платен отпуск.
Кристалина Георгиева оцени като недостатъчен напредъкът от 5 процентни пункта по отношение на индекса на изследването.

«От 70 процента до 75 на сто сме се качили в равенство за последните десет години», отбеляза Кристалина Георгиева във връзка с доклада «Жени, бизнес и законодателство 2019 г.» 

Георгиева изтъкна, че България е успяла да елиминира в две области законодателните ограничения за последните десет години. Тя визира правото на платен отпуск при отглеждане на дете и правото жената да упражнява определени професии.

За да достигнем 100 процента равенство между половете, за България остава да изравни правата по отношение на пенсионирането. Прогнозата е това да се случи през 2037 г. Кристалина Георгиева отбеляза, че в същото време жените в риск от бедност са 72 процента от хората в пенсионна възраст. По думите й жените са получавали по-малки заплати, взимат по-малки пенсии и накрая по-рано се пенсионират.

Като повод за гордост за България Кристалина Георгиева изтъкна, че над 26% работещите в ИТ сектора у нас са жени, което е много повече от средното в Европа — 17 процента. Освен това, България е една от петте страни, в които жените лидери в бизнеса стоят най-добре.

Тагове: ; ;