Вашингтон обърна зловещото си лице и към Ливан, който се счита за сирийския «заден двор», както и към шиитската организация Хизбулла.

«Американците заплашиха банките, че ако засекат движение поне на един долар от Бейрут към Дамаск, те ще попаднат в черния списък.

Като следствие — ливанските мрежи се затвориха», пояснява бейрутски дипломат.

Всичко се промени по коренен начин след визитата на държавния секретар на САЩ Майк Помпео в Близкия Изток в първата половина на януари.

Както съобщиха на Дамаск представителите на арабските страни, с които Сирия поддържеа тесни връзки, Помпео е натрапил на Саудитска Арабия, Кувейт, Йордания, Китар и Арабските Емирства принципа на «трите НЕ»: «не на връщането на Сирия в Лигата на арабските държави, не на отделянето на средства за възстановяването на страната и не на възобновяването на дипломатически отношения със Сирия», споделят източници от Дамаск.

Последствията се появили моментално.

Визитата на президента в страната била отложена за неопределено време.

Дамаск не бивало да бъде посещаван и от лидерите на другите арабски държави.

Ирак, който никога не е късал отношенията си със Сирия, също попаднал под прицела на САЩ и бил принуден да отмени отварянето на КПП в Аму Камал.

 

Авиокампанията Emirates, чийто първи полет трябвало да се приземи в Дамаск на 15 януари, също отложила полетите от Сирия в страните от Персийския залив след извършения от израелската авиация нальот на 11-12 януари срещу цели близо до столичното летище в Сирия.

В същото време сирийците «са изморени от 8-годишната война и от жертвите», населението продължава да страда от дефицит на газ и от «високите цени» на много хранителни продукти.

 

Както посочва представител на компанията Tankerstrackers, наблюдаващ придвижданетно на иранските кораби в Средиземно море, Самир Мадани, на 1 януари към бреговете на сирийското пристанище Банияс е пристигнал последният ирански танкер, на чийто борд се намирали 920 хиляди барела с нефт.

Ако преди това Иран ежемесечно снабдявал сирийските си съюзници с нефт, «американците вече пречат на иранците да достигат до бреговете на Сирия» — споделя сирийски безнесмен.

Според него, снабдяването на Сирия с нефт може да стане чрез Русия, но «на този етап не е предприето нищо в тази посока», пише изданието, добавяйки, че разстоянието между двете страни от огромно.

Както отбелязва изданието, в резултат на това се е появил ново повод за безпокойство за Башар Асад: в социалните мреже все по-често се наблюдава критика към режима — а тя била не е от опозиционери, а от привърженици на правителството.

Привържениците на режима обвиняват властта в корупция, в поява нов военен елит, но преди всичко в това, че се налага с часове да се стои на опашка, за да се купи бутилка с газ.

Властите не могат да отговорят нищо, освен да обвиняват за всичко «заговора, организиран извън граница», отбелязва изданието.

Петя Паликрушева

Източник: http://www.lefigaro.fr/international/2019/02/26/01003-20190226ARTFIG00257-l-amerique-et-l-europe-frappent-la-syrie-au-portefeuille.php?redirect_premium

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;