Президентите на девет страни от източния фланг на НАТО, изправени пред лицето на смятаните за империалистически амбиции на Русия, изразиха на среща вчера в словашкия град Кошице сериозна загриженост за сигурността си предвид конфликта в Украйна, предаде Франс прес. Това съобщи БТА.

    Сред участниците в срещата бе президентът Румен Радев.

«Бяхме единодушни, че днес възраждането на руските имперски амбиции е факт и трябва да ги посрещнем адекватно», заяви пред медиите полският президент Анджей Дуда.

Опасността от страна на Русия «е реална, събитията в Грузия през 2008 г. и войната в Украйна са най-доброто доказателство за това», добави той.

Девет източноевропейски страни, членки на НАТО (България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша) обсъдиха сигурността си в присъствието на генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг и отбелязаха съответно 20-ата или 15-ата годишнина от присъединяването си към НАТО.

    «Изправени сме пред най-тежките заплахи от цяло поколение», се казва във финалното комюнике на срещата.

Президентите на деветте страни изразяват притеснения и от отмяната на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, сключен от Москва и Вашингтон през 1987 г. и превърнал се в опора на сигурността в Европа.

Форматът «Букурещ 9» беше създаден в Румъния през 2014 г. като реакция на изострянето на конфликта в Украйна.

    «Имаме какво да празнуваме. Но в същото време не можем да си позволим да свалим гарда.

Светът е по-сложен и непредвидим от когато и да било», заяви Столтенберг.

«Единственият начин да се изправим пред един по-непредвидим свят е да останем силни, единни и да продължим да се адаптираме», добави той.

«Нашите балтийски партньори говориха за опасенията, изпитвани в техните общества, които виждат какво се случва в Украйна, в Черно море или в Балтийско море», подчерта домакинът на събитието, словашкият президент Андрей Киска.

Той добави, че във финалното комюнике президентите на страните от «Букурещ 9» и генералният секретар на НАТО са изразили притеснения от засилващите се заплахи в сферата на киберсигурността, предаде ТАСС.

Те са свързани с разпространяването на шпионски технологии, в което са заподозрени китайските компании Хуавей и Зет Ти И.

Участниците в срещата също така отбелязаха необходимостта от борба с фалшивите новини в интернет и медиите.

Полският президент призова НАТО да води политика на «отворени врати» към Грузия, Молдова, Украйна и Македония, съобщи още Франс прес.

Тагове: ; ; ; ; ;