VIETNAM-HANOI-TRUMP-PRESS CONFERENCE

Снимка: XINHUA

    Американският президент Доналд Тръмп заяви днес на пресконференция във Виетнам, че Северна Корея е поискала прекалено много на срещата в Ханой, предаде Асошиейтед прес. Това съобщи БТА.

По думите на Тръмп в замяна на закриването на севернокорейския ядрен комплекс в Йонбьон КНДР е настояла за отмяната на всички наложени й международни санкции.

Тръмп и държавният секретар Майк Помпейо бяха категорични пред журналистите, че Съединените щати няма да сключат подобна сделка, докато Северна Корея не се откаже и от тайните си ядрени съоръжения извън Йонбьон, както и от балистичната си и ядрена програма.

Тръмп заяви, че Ким е поел ангажимент и в бъдеще да продължи да не извършва ядрени и ракетни опити.

Американският президент каза, че срещата с Ким е завършила в приятелски тон, но отбеляза, че по време на преговорите си с Ким не е поемал ангажимент за следваща среща.
Според Тръмп не са необходими допълнителни санкции срещу Северна Корея, предаде Франс прес

Не бива «да говорим за налагането на още санкции. В Северна Корея има много забележителни хора, които също трябва да живеят», посочи американският лидер.

Майк Помпейо заяви, че му се е искало на срещата в Ханой двете страни да стигнат по-далеч в преговорите. Според американския държавен секретар Ким Чен-ун не е бил готов за това.

Говорителката на Белия дом Сара Сандърс посочи, че въпреки липсата на постигнато споразумение на срещата във Виетнам, разговорът на Тръмп с Ким е бил продуктивен, а преговорите на САЩ с КНДР ще продължат.

Тагове: ; ; ;