Вицепрезидентът Илияна Йотова е на работно посещение в Съединените американски щати. Това съобщиха от Прессекретариата на държавния глава. Това съобщи Фокус.

Посещението на вицепрезидента в САЩ започва днес от Сиатъл.

Илияна Йотова ще посети централата на „Майкрософт“, където ще разговаря с Ерик Хорвиц – вицепрезидент и ръководител на изследователския център на технологичната компания.

Вицепрезидентът ще се срещне и с българи, заемащи ръководни позиции в „Майкрософт“.

На 3 март в Музея на Холокоста и в Музея на толерантността в Лос Анджелис вицепрезидентът ще открие две възпоменателни плочи за спасяването на българските евреи, поставени благодарение на родолюбиви българи.

По случай Националния празник на Република България заедно с българския генерален консул в Лос Анджелис Веселин Вълчев Илияна Йотова ще бъде домакин на официален прием.

На него ще присъства и заместник-кметът на Лос Анджелис Нина Хачикян.

На събитието са поканени българските генерални консули, представители на американските институции, представители на българската общност.

На 2 март в българското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Лос Анджелис вицепрезидентът ще участва в тържественото отбелязване на 141 години от Освобождението на България.


На остров Вашон Илияна Йотова ще гостува в дома на международно известния етнограф и радетел за популяризирането на българската култура Мартин Кьониг.

Във водената от вицепрезидента делегация е и художникът фотограф Иво Хаджимишев – дългогодишен приятел на Кьониг.

Заедно с него Илияна Йотова планира през септември изложба, която ще представи фотографии и автентични записи на български фолклор, които Мартин Кьониг прави по време на изследователските си пътувания в България през 60-те години на миналия век.

Срещите с българската общност са акцент в посещението на вицепрезидента в САЩ.

Днес Илияна Йотова ще разговаря със сънародниците ни в Сиатъл, на 1 март – в Лос Анджелис, на 2 март в Ървайн, Ориндж Каунти, вицепрезидентът ще се срещне с българската общност от Южна Калифорния.

На тези срещи фотографът етнограф Асен Великов ще представи свои снимки, запечатали народни празници и обичаи в различни части на България, както и от Бесарабия.

На 1 март вицепрезидентът ще разговаря със заместник-кмета на Сиатъл Шефали Ранганатан.

Във водената от Илияна Йотова делегация е и Стефан Янев – секретар на президента Румен Радев по сигурност и отбрана.

Тагове: ; ; ; ; ;